Oldalak

2013. február 23.

Tüzes gránátalma chutney









Első találkozásunk óta nagyon megkedveltem a gránátalmát. Nagyon tetszik a savanykás íze, a szép rubin-piros színe (bár ez utóbbit igen nehéz bárhonnan is eltávolítani, ha valahová lecsöppen :) és az ember kezét is jól be tudja fogni, ha nem mossa le gyorsan). 
Rendszeres vendég lesz a konyhában. Most, hogy így összebarátkoztunk, itt volt az ideje, hogy egy újabb receptet találjak (ki) a felhasználásához.
Szeretem a chutney-kat, így ki kellett, hogy próbáljam, milyen is ez a gyümölcs egy jó melengető, téli variációban.





 




Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy gránátalma
1 nagy fej lilahagyma
1 hüvelykujjnyi friss gyömbér
4 ek. chilidzsem vagy savanykás lekvár és 1 kk. szárított, tört chili
kis ág friss rozmaring
3 ek. méz 
csipet só
olívaolaj 

  1. A hagymát és gyömbért megtisztítjuk, majd mindkettőt finomra vágjuk. A rozmaring ágat leöblítjük, leszárítjuk, a leveleket lecsipkedjük (10-12 nagyobbacska levél kell), majd felaprítjuk.
  2. A következő lépés, hogy kinyerjük a gránátalma levét és magjait. A gyümölcsöt megmossuk, éles késsel félbevágjuk. Ezután egy nagy tál fölött érdemes elvégezni a további műveletet, így nem festjük át a konyhát. :) A fél gránátalmát megfogjuk, és kicsit megnyomkodjuk, mintha citromot csavarnánk - így kinyerjük a levét és pár magot. Ezután a vágott felével félig a tenyerünkre, félig az ujjainkra fektetjük, majd fakanállal alaposan megütögetjük, hogy a magok mind egy szálig kipotyogjanak. Ha nem ütünk nagyon mellé az ujjaink biztonságban vannak, de a gyümölcsöt szépen körbe tudjuk püfölni.
  3. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a hagymát, a gyömbért, kissé megsózzuk és addig pirítjuk kevergetve, míg a hagyma üvegessé nem válik.
  4. Hozzáadjuk a chilit, a dzsemet vagy lekvárt, a mézet, a gránátalma levét és együtt addig pároljuk őket, míg a chutney alapja be nem sűrűsödik.
  5. Beleszórjuk a finomra vágott rozmaringot, hozzáadjuk a gránátalma-magokat, elkeverjük, 1-2 perc alatt összepároljuk, majd tálaljuk.







2 megjegyzés:

  1. Tuti szeretném, hiszen csípős, de közben édeskés ez a csatni. :) Még sosem vettem, csak gyerekkoromban ettem gránátalmát, mert unokatesóm apukája hozott Grúziából. Akkor őrült különlegesnek láttam ezt a gyümit, és azonnal meg kellett kóstolnom. Most azonban nem írom le, hogy milyen élményeim voltak vele kapcsolatban, de lényeg, hogy nem kell utána kakaót inni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ...hát azt hiszem a kakaó elég kevés gyümölccsel van barátságban.
      Szívese küldök kóstolót, de akkor a konyha -de inkább az egész lakás- kakaómentes övezetté lesz nyilvánítva. :D

      Törlés