Oldalak

2013. március 1.

Zöldfűszeres-rozsos kenyér kovásszal



Bözsi, a kovászom beindult. Olyan jó étvággyal fogyasztotta a teljes kiőrlésű búzalisztet, hogy el is fogyott, így hát mit volt mit tenni, azt raktam hozzá, ami volt itthon: teljes kiőrlésű rozslisztet. No ettől még jobban elkezdett dolgozni. Azóta már csak rozsliszttel turbózom. Hétvégente tudok a kovászos kenyérrel kísérletezni, így hét közben van időm bőven kiagyalni, hogy milyen legyen a következő kenyér. Mivel a kovász félig-meddig rozsos lett, ezért a kenyérbe még került egy kis rozsliszt és fűszerek. A bazsalikom és a rozmaring nagyon jópofa a savanykás rozskenyérben. Egy kicsit rusztikusabbra sikerült, mert jobban megnőtt sütés közben, mint amire számítottam. :)


Hozzávalók:
25 dkg kovász 
50 dkg kenyérliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 tk. só
3-4 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz
1 tk. morzsolt bazsalikom
fél tk. morzsolt rozmaring
  1. Egy nagy tálba kimérjük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a sót, bazsalikomot, rozmaringot, összevegyítjük.
  2. Egy kis tálkába kimérjük a kovászt, hozzáöntünk másfél deci vizet, és elkeverjük, majd az olajjal együtt a lisztes keverékhez adjuk. Elkezdjük összeállítani a tésztát, közben a megmaradt vizet folyamatosan adagoljuk hozzá. Lehet, hogy nem kell az összes víz. Ez attól függ, mennyire híg a kovász. A lényeg, hogy jó ruganyos tésztát kapjunk. 2-3 perc alatt kidolgozzuk.
  3. Letakarva huzatmentes helyen 4-5 órát kelesztjük (vagy a duplájára, attól függ, hogy ügyködik a kovászunk).
  4. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  5. Miközben a sütő melegszik, a tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Kézzel nagyjából 20x40 cm-es fekvő téglalappá lapogatjuk. A két szélső harmadot középre hajtjuk. Kissé meglapogatjuk, majd a hajtást megismételjük. A tésztát átfordítjuk, és cipót formálunk úgy, hogy az oldalán lévő hajtásokat bedolgozzuk alulra. Sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük.
  6. A cipót kereszt alakban bevágjuk, 30-40 percig pihentetjük huzatmentes helyen. Eközben a sütő bemelegszik. A sütő aljába egy kis tűzálló tálba vizet teszünk.
  7. A kenyeret lehintjük pici liszttel, megspricceljük kis vízzel, és betesszük a forró sütőbe.
  8. 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Ha nagyon pirul a teteje, tegyük egy kicsit lejjebb a sütőben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése