Oldalak

2013. április 30.

Csőben sült karalábé besamel mártással



Még kisgyerekként, egy családi nyaralás alkalmával ettem ilyet először Hollandiában.
Egy nagyon kedves hölgy készítette nekünk vacsorára. Egyszerű sült hús mellé ez volt a köret egy kevés főtt burgonya társaságában. Nagyon egyszerű és finom. Nálunk csak én eszem -bár párom minden alkalommal lelkesen megkóstolja, hogy meggyőződjön róla, igen, még mindig nem szereti a főtt karalábét-, így van, hogy az egyik adag a fagyasztóban landol, bár igen ritkán. Inkább csak beteszem a hűtőbe másnapig.
:D


Hozzávalók 2 személyre:
3 db kis zsenge karalábé
1 ek. vaj
2 ek. durumbúza finomliszt
2,5 dl tej
 
szerecsendió
reszelt sajt

  1. A karalábét megpucoljuk és kb. 2x1 cm-es hasábokra vágjuk, majd sós vízben 5 percig főzzük. (Akkor jó, ha kicsit még roppanós belül, majd sütés közben megpuhul.)
  2. A tejet megmelegítjük.
  3. A vajat megolvasztjuk és a liszttel világos rántást készítünk.
  4. Sózzuk, meghintjük szerecsendióval és felöntjük a meleg tejjel és folyamatosan kevergetve felfőzzük. (Ne legyen túl híg.)
  5. A karalábét leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük, majd két tálban egyenletesen elosztjuk.
  6. Ráöntjük a kész mártást, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
  7. 180°C-ra előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük. Akkor jó, mikor a sajt szép aranybarna színű. 



2 megjegyzés:

  1. Én is megkóstolnám a karalábét újra, bár gyerekként nem szerettem. Talán most meglepődnék és megszeretném.
    A sajt valami fantasztikusan néz ki a tetején!

    VálaszTörlés
  2. Még az is meglehet! Talán valami jó kis zsengével kéne kezdeni a barátkozást... annak nincs olyan "vad" íze.:)
    Most füstölt sajt került rá; ezt tényleg szépre lehet sütni. :D

    VálaszTörlés