Oldalak

2013. július 16.

Padlizsánsaláta - 'mentás-joghurtos'






Saláta, most épp padlizsánból. :) Tegnap egész délelőtt törtem a fejem, hogy mit legyen abból a két szép padlizsánból, amiket két napja szereztem. Muszaka? Nem... Rántott? Nem... Töltött? Nem... Grillezve? Majdnem jó, de kéne még mellé valami. Akkor esett le, hogy miért nem csinálok salátát belőle. Kellemesen savanykás, fűszeres, frissítő joghurtos salátát. Grillezett húsok mellé nagyon jól illik, de akár lepénykenyérrel -esetleg pirítóssal- könnyű ebéd, vagy vacsora lehet magában is. :)




 

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg padlizsán
4 dl görög joghurt
1 fej lilahagyma
4 gerezd fokhagyma
1 piros chilipaprika
1 csokor menta

2 ek. frissen facsart citromlé
4 ek. olívaolaj

rózsabors (mozsárban frissen törve)


  1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
  2. A padlizsánt megmossuk, végeit levágjuk, majd felkockázzuk, tálba tesszük. Megcsorgatjuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a vékonyra szelt fokhagyma felét, majd jól átforgatjuk.
  3. Egy nagy tepsibe szilikonos sütőpapírt fektetünk. Elrendezzük rajta a fűszeres padlizsánkockákat. ~15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szépen elkezd pirulni. Kivesszük a sütőből, hagyjuk hűlni.
  4. Míg a padlizsán hűl, elkészítjük a fűszeres joghurtot.
  5. A mentát megmossuk, leszárítjuk, majd durvára vágjuk. A chilit hosszában félbe vágjuk, megszabadítjuk a magjától és erétől, majd finomra vágjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, négybe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  6. A joghurtot egy tálkába borítjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a megmaradt fokhagymát, az aprított mentát, chilit és lilahagymát, majd jól elkeverjük.
  7. A langyosra hűlt padlizsánt egy tálba tesszük, ráöntjük a fűszeres joghurtot, óvatosan összeforgatjuk. Mentalevelekkel és kevés chilipaprikával díszítjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.







6 megjegyzés:

  1. Ez a saláta nálam is el fog készülni, nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. :) De jó! Ennek nagyon örülök! Remélem Nektek is ízleni fog! Én valami hihetetlen mennyiséget képes vagyok becsápolni belőle. ;)

    VálaszTörlés
  3. Az a vicc, hogy nem szeretem a padlizsánt, mégis összefutott a számban a nyál, olyan gusztusos ez a sali. A joghurt, ahogy körbevonja a padlizsánt, és a kis piros és zöld színfoltok nagyon szépen kínálják az alatta lévőket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy így gondolod! :) Ha úgy gondolod egyszer, hogy már nem csak a szemed lakatnád jól vele, csak szólj és már készítem is. ;)

      Törlés
    2. Igazából már most is így gondolom, szóval küldhetnél egy kis kóstolót. :D

      Törlés
    3. De jó! Szuper! Ez esetben nyisd az ablakot, már repítem is! ;)

      Törlés