Oldalak

2013. szeptember 12.

Ajvárban párolt csirke bulgurral




Életemben eddig csak néhányszor volt szerencsém ajvárt kóstolni. Mint utóbb kiderült, ez igen nagy "hiba". :) Párom nemrégiben Szlovéniában töltött néhány napot barátokkal és mi mást is hozhatott volna ajándékba, mint jó fajta házi sajtokat és egy nagy üveg ajvárt. Igen, tudom, hogy itthon is lehet kapni, de az teljesen más. Nagyon örültem neki és rögtön elkezdtem morfondírozni, hogy milyen ételhez tudnám használni. Először pizzatésztára került -paradicsomszósz helyett- némi hagymával, kolbásszal és persze az ajándék házi sajttal. Azután pedig ez a csirkés étel készült. :) 



 
Hozzávalók 2 személyre:
A csirkéhez:
2 egész csirkecomb
5-6 ek. ajvár
1 ek. sima liszt
kevés víz

bors
3 ek. olívaolaj

A bulgurhoz:
1 dl bulgur
2 dl víz
1 kis fej vöröshagyma

bors
2 ek. olívaolaj
kis csokor petrezselyem

  1. A bulgurral kezdünk, mert annak picit több idő kell. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, rátesszük a hagymát, majd arany színűre pirítjuk. Rátesszük a bulgurt, sózzuk, borsozzuk, jól átforgatjuk, majd felengedjük vízzel és közepes lángon elkezdjük puhára párolni. Nagyjából 15-20 perc alatt kész.
  2. Míg a bulgur párolódik, hozzálátunk a csirkéhez. A combokat megtisztítjuk, hideg vízben átmossuk, leszárítjuk, majd ketté vágjuk. A csont mellett kissé bevágjuk, hogy jól át tudjon párolódni és jobban átvegye az ízeket, majd sózzuk, borsozzuk.
  3. Egy mélyebb serpenyőben -aminek fedele is van- felforrósítjuk az olívaolajat, rátesszük a combokat és néhány pillanat alatt körbepirítjuk őket.
  4. Hozzáadjuk az ajvárt, a combokat jól átforgatjuk, felöntjük pici vízzel, majd lefedve puhára pároljuk.
  5. Ha a hús is megpuhult, az ajváros szaftot megszórjuk liszttel, elkeverjük, picit pirítjuk, majd felengedjük egy kevés vízzel és csomómentesre keverjük. Egyet forralunk rajta, átforgatjuk a húsokat és kész is. :)
  6. Tálaláskor a bulgurt megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.





6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó ötlet - mi is imádjuk az ajvárt (otthon hajráf a gúnyneve :) ) hamarosan ki is próbálom!!!!! köszi

    VálaszTörlés
  2. :D Most jót vigyorogtam! Örülök, hogy tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Most látom, hogy ezt a hsz-t nem mentette el a rendszer, úgyhogy újra kommentelem.
    Ez az ajváros ötlet tök jó. Ha tudnád, milyen régóta ki akarom próbálni, de még sosem készült el. Köszi, hogy eszembe juttattad. Már a képekről is leeszem, olyan jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  4. Enyje! Milyen rendetlen ez a rendszer! Még jó, hogy ilyen kis szemfüles vagy! Örülök, hogy tetszik az ötlet. Nekem nagyon nagy kedvencem lett az ajvár. Sajna azóta elkopott, de majd szerzek valami "jófélét". :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ági!
    Olyan elképzelés született a fejemben, hogy minden receptedet megfőzöm/megsütöm/elkészítem. Mint a Julie & Julia-ban :) igaz én nem tűztem ki magam elé időkorlátot, de a terv az, hogyha nem étteremben eszünk, akkor a te recepted egyikét készítem el.
    Arra gondoltam továbbá, hogy miután megfőztem a finomságot, kommentelem a tapasztalatom az étellel illetve az elkészítéssel kapcsolatban! Remélem jó ötletnek találod te is! A cél az, hogy kipróbáljunk olyan ételeket is, amiket magamtól nem készítenék el.

    Kezdem is az első étellel! - Ajvárban párolt csirke bulgurral
    Hétvégi menü volt, rögtön egy olyannal kezdtünk, amiben mindkettőnknek van valami amit nem szeret : én az ajvárért nem rajongok, a párom pedig a combért. Azt kell mondjam ettől függetlenül nagyon jóízűen elfogyasztottuk! Nem volt olyan rossz ez az ajvár, a comb pedig istenien puha, omlós és szaftos lett! A bulgur is tökéletes elkészült. A párom megkért, hogy sűrűbben kerüljön a recept a menüsorra, és akár megpróbàlhajuk csirkemellel is elkészíteni :) Gyors és finom recept ha az embernek nincs sok ideje!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
  6. Kedves Rebeka!

    Ez igazán megtisztelő és egyben nagyon izgalmas is. :) Nagyon- nagyon örülök, hogy megtetszettek a receptek és remélem, hogy ízleni fognak nektek is az ételek.

    (Ha bármi kérdésed lesz esetleg a későbbiekben, akár közvetlenül a blog e-mail címére is írhatsz, vagy akár a fb oldalon üzenetben. Ott reményeim szerint, hamarabb tudok reagálni.)

    Nagyon örülök, hogy végül sikert aratott ez az étel. :) Biztosan csirkemellel is klassz lesz. Köszönöm szépen, hogy megírtad! ...és hogy eszembe juttattad, mert jó rég nem készítettem már. :D

    Szép napot!
    Ági

    VálaszTörlés