Oldalak

2013. október 30.

Az én "Holland" kenyerem :)








  
Évekkel ezelőtt volt szerencsénk néhányszor a családdal kilátogatni Hollandiába. Mikor először voltunk, azt hiszem négy éves körül lehettem. :D Húúú... de rég volt... Akkor még nemigen fogott meg az országból más, mint a tengerparti kagylógyűjtés és a karamellás sütemény. :) Egy későbbi látogatás alkalmával már kicsit idősebb fejjel persze több mindent meglát az ember. A városok nyüzsgő központját körülöleli a békés kertvárosi rész. Elvarázsoltak a szépen rendezett kertek, csöpp kis kerítésekkel... a szélmalmok, a tengerpart, a kertek alatt futó, virággal végigültetett csatornák, ahol akár csónakázni is lehet, a hihetetlenül zöld fű, a fapapucsok, a virágárverés, a kedves, ám mégis kissé távolságtartó emberek, a palacsintaházak, ahol óriási palacsintákat sütnek, Madurodam -a Hágában található makettpark- a zöldségpiacok és persze a "szórókás" kenyér. :D "Szórókás", vagyis csokidarás kenyér. Mi neveztük el így sok-sok éve; pontosabban Öcsém, ha jól emlékszem. Végül is teljesen igaza van, mivel ki kell szórni a dobozból. Néhány szelet kenyér, vajjal megkenve és csokidarával szórva. Egy bögre teával a világ legjobb "gyerekreggelije". :) Ezt a csemegét rengeteg variációban gyártják az egyik legkedveltebb márka a De Ruijter. Sokszor ettünk ilyet itthon is, mert Apu a munkája miatt évente többször utazott Hollandiába. A kérdésre, hogy mit hozzon, az első válasz persze a szóróka volt. :) No de egy kissé elkalandoztam... A szóróka alá bizony kell valami, ami "összetartja" és ez egy szelet finom kenyér. Azt hiszem ott kint ettünk először "tartós" kenyeret. Csak lestünk, ahogy előkerülnek a csomagolásból a szögletes, sötét színű, kicsit kalácsszerű szeletek. Én most ezt a kenyeret próbáltam elkészíteni itthon. Többszöri nekifutásra, de azt hiszem egészen hasonló lett. :) A tésztája ruganyos, kicsit édeskés, csomagolás nélkül is puha még harmadnap is. Már ha kitart addig. :D




 




Hozzávalók egy ~30x11x7 cm-es kenyérsütő formához:
10 dkg sima liszt
10 dkg graham-liszt
30 dkg kenyérliszt BL80-as
2 ek. búzakorpa
2,5 dkg friss élesztő
3,5 dl langyos tej
1 tojás
1,5 ek. méz
4 ek. olívaolaj
1 kk. só

Továbbá:
kevés olaj a forma kikenéséhez és a kenyér tetejére


  1. A háromféle lisztet és a búzakorpát egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a sót. 
  2. A tej egyik felében feloldjuk a mézet, hozzáadunk egy kanál lisztet, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A tej másik felében elkeverjük a tojást és olajat.
  4. Ha felfutott az élesztő, a tojásos tejjel együtt a tálba öntjük, majd fakanállal egynemű tésztává dolgozzuk a hozzávalókat.
  5. Langyos helyen, letakarva ~1 órát kelesztjük.
  6. A sütőt előmelegítjük 185°C-ra.
  7. Ha a tészta megkelt, alaposan lisztezett deszkára borítjuk, majd hengerré formázzuk -nem kell átgyúrni- és betesszük a kiolajozott formába. A tetejét kézzel megkenjük pici olajjal.
  8. Előmelegített sütőben ~25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.













6 megjegyzés:

  1. Ez csuda érdekes. Ezek a hollandok mit ki nem találnak! De igazából picit emlékeztet a Nutellás kenyérre, hiszen ott meg csokis-mogyorós "lekvárt" kennek a kenyérre, amitől én mindig is idegenkedtem. Kaláccsal persze már egészen más. A "szórókás" kifejezés nagyon tetszik, emlékeztet az egyik ismerősöm által használt "csavaros iszóra", ami a műanyag flakonos ücsit jelentette nála, amikor kicsi volt.
    Na de kissé elkalandoztam: a kenyér nagyon klassz, látszik, hogy finom, most azonnal be tudnám puszilni, de inkább maradok a sós verziónál, ha nem baj. :) Ettől függetlenül érdekes kísérlet lenne számomra a szórókás variáció is.
    A fotók - mint mindig - szuperek. Olyan kis vidám hangulata van rajtuk látható reggelinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Igen, kicsit tényleg olyan, mint a csokikrémes kenyér. Azóta persze itthon is kóstoltunk már "tartós" kenyeret, de valahogy egyik sem volt olyan. Ez tényleg inkább kalácsszerű. Meg minek is, ha az ember tud sütni. :D Ez a "csavaros iszó" oltári. Nagyon jót mosolyogtam rajta. A gyerekek olyan jópofa kifejezéseket tudnak alkotni. :) Örülök, hogy tetszenek a képek és a kenyér. Igen, a reggeli tényleg vidám volt. Főleg én, miután becsápoltam. :D

      Törlés
  2. Az új fotókon is nagyon jól mutat ez a csinos kenyérke. :) Bármikor küldheted a kóstolót: reggelire, ebédre, vacsira, mi mindig vevők vagyunk rá. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! Máris indulnak ebédre, vacsorára, és még holnap reggelire is. ;)

      Törlés
  3. Kedves Ági!

    Azt hiszem kijelenthetem, hogy ez az ABSZOLÚT KEDVENC kenyerem! Annyira puha, annyira lágy és annyira finom!!! Nagyon sokszor elkészítettem már, és milyen egyszerű! Az ember csak gyorsan fakanállal összekeveri a hozzávalókat, megkeleszti, mehet a sütőbe és már lehet is hamikázni a friss holland kenyeret. Csuda jó recept! Na és az ajánlásodon felbuzdúlva rendeltem is egyenesen Hollandiából ilyen csokiszórást. Micsoda találmány! Imádom :)
    Köszönöm a receptet!

    Szeretettel,
    Rebeka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rebeka!
      Annyira örülök, hogy ekkora kedvenc lett ez a kenyér. Köszönöm szépen, hogy megírtad. Akkor megérte annyit próbálkoznom vele anno. :)
      Most itt mosolygok, mint egy kosár alma, hogy még csokidarát is rendeltél. :) De jó!
      Azt hiszem hamarosan sütnöm kell újra ilyen kenyeret és nosztalgiázom majd egy kicsit. :)

      Szeretettel,
      Ági

      Törlés