Oldalak

2013. november 10.

Bársonyos csokoládétorta céklával






Régebben kaptunk anyuéktól szép céklát így végre kipróbálhattam ezt a süteményt. 
Az eredeti recept Hugh Fearnley-Whittingstall River Cottage minden napra című szakácskönyvéből származik. Én kisebb módosításokkal készítettem, először tavaly karácsonyra. Azóta már többször megsütöttem, legutóbb akkor, mikor vendégek voltak nálunk. Mindenkinek nagyon ízlett. :) Jópofa volt, ahogy találgatták, hogy mi lehet a tortában -amitől olyan "különleges" az íze-, és csodálkoztak, mikor elárultam, hogy sült cékla.
A céklát alapos súrolás után alufóliába csavarva 1,5-2 órát sütöttem 190°C-on előző este. Ha aznap sütjük a céklát, hagyjuk a fóliában langyosra hűlni, mielőtt megpucolnánk és lereszelnénk.
A végeredmény egy belül krémes, nagyon-nagyon csokoládés torta. 






Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű formához:
25 dkg margarin
25 dkg étcsokoládé (70%-os)
15 dkg erythritol vagy cukor
3 tojás
csipet só
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
fél csomag sütőpor
25 dkg sült cékla reszelve
 

Kevés margarin és liszt a forma kikenéséhez és őrölt erythritol a díszítéshez.


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  2. Egy hőálló tálba belekockázzuk a margarint, beletördeljük a csokoládét, és betesszük olvadni a melegedő sütőbe. Így nem kell külön vízgőz felett végezni az olvasztást.
  3. Egy nagy tálba kimérjük az erythritolt, hozzáadjuk a tojásokat, és habverővel simára keverjük. Közben a csokoládét kivesszük, átkeverjük, ha még nem olvadt el teljesen, visszatesszük kicsit a sütőbe, de vigyázzunk, nehogy túlmelegedjen.
  4. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, a csipet sót.
  5. A csokoládét a margarinnal szép fényesre keverjük, kicsit hűlni hagyjuk, mielőtt összeállítjuk a tésztát. Addig egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenünk margarinnal, és liszttel áthintjük.
  6. A langyos olvasztott csokoládét a tojásokhoz adjuk, összekeverjük, hogy szép egynemű masszát kapjunk.
  7. Beleszitáljuk a sütőporos lisztet, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, majd legvégül beleforgatjuk a reszelt céklát. Nem szabad sokáig kevergetni, mert tömör lesz a tészta. Belekanalazzuk a tortaformába, elegyengetjük, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha megszurkálva pár kis morzsa tapad még a tűre. Ne süssük túl, mert kiszárad.
  8. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni, ezután szeletelhetjük.







A receptet megtalálható a Kifőztük novemberi számában is. :) 

4 megjegyzés:

  1. Már vártam, hogy itt is lássam.... Nagyon izgalmasnak látszik ez a süti, jó lenne, ha nem csak virtuális fénypostával kapnék belőle, hanem valóban meg is kóstolhatnám. Tudod, mindig óvatos vagyok az új ízekkel, de most úgy érzem, mindenféle aggodalom nélkül azonnal beleharapnék, és tényleg szeretném is. :) Ha másért nem, de ezért egyszer biztos veszek céklát. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez igazán kedves Tőled! :) Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik! Annak meg még jobban, hogy úgy gondolod biztos ízlene. ;) Szívesen küldenék belőle "igazi" postával, de lehet, hogy elmajszolódna menet közben... :D

      Törlés
  2. A csokoládé és a cékla valóban kiváló páros!

    VálaszTörlés