Oldalak

2013. december 18.

Kacsamájas töltött gomba









Nagyon szeretjük a töltött gombát. Rengetegszer készítettem már, rengeteg variációban. Most, ahogy a mélyhűtőt pakoltam, találtam egy kis csomag kacsamájat. Gyanítom, hogy a múltkori kacsasültnél nem került elő, ami klassz, mert most alaposan felturbóztam vele a gombák töltelékét. :D Hát mit mondjak... lesz még ilyen máskor is, az biztos!

 




Hozzávalók 2 személyre:
8 db tenyérnyi csiperke (vagy több, kisebb)
15 dkg kacsamáj (lehet csirke is)
5 dkg császárszalonna
3 dkg reszelt sajt
1 kis fej vöröshagyma
fél szem piros húsú paprika
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
2 ek. tejföl
1 tojás
kis csokor petrezselyem
rozmaring
majoránna

bors

A tetejére:
tejföl
reszelt sajt


  1. A gombát megtisztítjuk, tönkjét kiszedjük. A tönköket a hagymával, paprikával és császárszalonnával együtt apró kockákra vágjuk. A májat megmossuk, leszárítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet, rozmaringot, majoránnát finomra vágjuk
  2. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, lesütjük rajta a császárszalonnát. Hozzáadjuk a hagymát, paprikát és az apróra vágott gombát, majd zsírjára sütjük. Rátesszük a májat és 2-3 perc alatt átsütjük. Levesszük a tűzről, hűlni hagyjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra
  4. Ha a töltelék már langyos, belekeverjük a tojást, tejfölt, sajtot, reszelt fokhagymát. Ízesítjük sóval, borssal finomra vágott zöldfűszerekkel.
  5. A gombakalapokat megtöltjük, enyhén olajozott sütőtálba sorakoztatjuk, letakarjuk alufóliával és betesszük a forró sütőbe ~15-20 percre, míg szépen átsülnek. Ekkor kivesszük, mindegyik tetejére fél evőkanálnyi tejfölt teszünk, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal. Visszatesszük a sütőbe és ~10 percig grillezzük, míg a sajt aranybarna lesz. 

Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével és salátával tálaljuk. :)








A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is! :)

8 megjegyzés:

  1. Olyan cukik ezek a töltött kupacok. A máj illatát idáig érzem. Komolyan mondom, hogy nagyon szívesen megkóstolnám, úgy kínáltatja magát a gomba. ;) Nem csoda, ha ez az egyik kedvencetek. A fotók is nagyon klasszak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D De jó! Örülök, hogy így gondolod! :) Küldök is gyorsan Nektek, míg meleg!

      Törlés
    2. Köszönjük! Kutya gombaszerető, én májimádó vagyok, úgyhogy nem maradunk éhen. ;)

      Törlés
    3. Igen! :D Klasszul el tudjátok osztani! ;)

      Törlés
  2. Zoltán már kipecézte a FB-on ezt a finomságot, alig léptem be a házba már hívott, hogy né Ági de jó gombát készített:-) na azt hiszem hamarosan mi is megkóstoljuk:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyosak vagytok! :) Nagyon örülök, hogy tetszik és remélem Nektek is ízleni fog! :D

      Törlés
  3. Még mindig nagyon guszták. Szépek lettek az új képek. :)

    VálaszTörlés