Oldalak

2013. december 14.

Szilvalekvárral töltött magvas kiflik









Van egy pékség, ahol nagyon finom szilvalekváros kifliket árulnak. Jó kis magos tésztával... Gondoltam, megpróbálok valami hasonlót kisütni itthon. ...hát, megmondom őszintén -mivel a tészta receptjét nem ismerem-, ez nagyon nem olyan lett, mint a "bolti". :D De egyáltalán nem bántam meg, hogy nekifogtam, mert a nem túl édes magos tészta és a szilvalekvár együtt igazán jó párosítás. :)






Hozzávalók 40-45 db kiflihez:
80 dkg sima liszt
10 dkg zabpehely
4 dkg búzakorpa
3 dkg szezámmag
3 dkg lenmag
5 dkg élesztő
2 ek. cukor
1 kk. só
1 dl olaj
3,5 dl tej
1 tojás
25 dkg zsír
kis üveg szilvalekvár a töltéshez
porcukor a szóráshoz

  1. Az élesztőt kevés cukorral, liszttel langyos tejben felfuttatjuk. Egy tálba kimérjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tojást, olajat, sót, a felfuttatott élesztőt és kézzel összedolgozzuk a tésztát.
  2. 1 cm vastagra téglalap alakúra- nyújtjuk, megkenjük a zsírral, majd feltekerjük és ~15 percet pihentetjük.
  3. A feltekert tésztát pihenés után ismét 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk, majd gondolatban három részre osztva a két szélső harmadot középre hajtjuk. Újabb ~15 percet pihentetjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük, mindegyik után pihentetjük a tésztát.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
  5. A tésztát ~50x40-es téglalappá nyújtjuk. Hosszában 10 cm-es csíkokra vágjuk, majd a csíkokból háromszögeket vágunk. Minden tésztaháromszögre egy kiskanálnyi lekvárt teszünk, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
  6. Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a kifliket.
  7. Tálaláskor kevés porcukorral "díszítjük".







4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. :D ...hát, ez csuda egy pékség... Aki szeretné, ahhoz reggelente házhoz megy. :) Holnap nálatok kezdünk! ;)

      Törlés
  2. Ó, ezt csak most látom, mert egyéb helyekről semmi jelzés nem jött. Még sosem ettem magos tésztás, szilvalekváros kiflit, és csak lesek itt, hogy milyen érdekes ötlet. Nagyon finom lehet, és nagyon gusztán néznek ki. Légyszíves, küldj egy tányérkával, hogy ne csak a szememet legeltessem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Örülök, hogy tetszik! Igen, először én is csak lestem, hogy milyen lehet. ;) No akkor küldök is, hogy kóstolhass vacsorára!

      Törlés