2013. március 31.

Húsvéti reggeli





  
Tegnap délután visszaértünk a "családozós" körútról. Vittünk is, hoztunk is finomságokat... Kipakoltunk, azután kicsit pihentünk, mert elpilledtünk a sok finom falattól. De..."Holnap már vasárnap!"...így még este megfőztük a sonkát -amit felváltva szakértettünk-, hogy reggel már csak a tojásokról és a kalácsról kelljen gondoskodni. :) Így óraátállítás ide, vagy oda, korán kellett kelni, hogy frissen sült kalács kerüljön az asztalra. Most 1 kg lisztből csináltam a tésztát, még kelesztés előtt az egy harmadát külön tálba tettem -amiből briósok lettek-, a nagyobb részből pedig kalács lett, amit négyes fonattal készítettem. Most már jöhet a jól megérdemelt lakoma, azután pedig egy kis pihenés. :)






A reggeli hozzávalói nálunk :)
friss kalács
füstölt, főtt házi sonka
sonkalében főtt tojás
házi torma
friss zöldségek (paradicsom, újhagyma, retek...)





A sonka főzése:

  1. A sonkát megmossuk, majd egy nagy lábasban, annyi vízben, ami ellepi néhány órát áztatjuk. Ezalatt a tartósításhoz használt só egy része kiázik. Ha nagyon száraz és sós a sonka, akár egy éjszakát is ázhat.
  2. Az áztatóvizet leöntjük, újra felengedjük vízzel, majd közepes lángon, gyöngyözve addig főzzük, míg a hús megpuhul. Ha kész, a főzővízben hagyjuk kihűlni, majd kivesszük, lecsepegtetjük. Hidegen szeleteljük.
A főzőlevet meghagyjuk, mert egy részében tojást főzhetünk, vagy felhasználhatjuk levesek és más ételek készítéséhez. :)

2013. március 29.

Vaníliás briós









Egy nap és itt a húsvét. Ma délután elindulunk a "családozós" körútra. :) Gondoltam, hogy készítek egy kis meglepetést az otthoniaknak a tegnap gyártott házi torma mellé, így ma -mivel rövidített napunk volt- még volt időm mindkét családnak kalácsot és brióst sütni. Tegnap már sütöttem egy adag brióst próbaképp -amihez a jól bevált kalácsreceptemet használtam-, mert mindenképp szerettem volna olyan kis egyszemélyes kelt tésztákat sütni, amit nem kell szeletelni, így tovább frissek maradnak és persze könnyen szállíthatók.







 


Hozzávalók 12 db brióshoz:
35 dkg sima liszt
2 dl tej
3-4 ek. olaj
2 tojás
2,5 dkg élesztő
2 ek. cukor
1/2 kk. só
1 kk. őrölt Bourbon vanília
1 tojássárgája és kevés olaj a kenéshez; kevés kristálycukor a szóráshoz.


  1. A tejet meglangyosítjuk, kétfelé osztjuk. Az egyik felébe egy kanál cukrot és egy kanál lisztet teszünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A tej másik felébe beletesszük a sót, a maradék cukrot, 2 ek. olajat, a tojásokat, majd egy villával elkeverjük.
  3. A lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukros-tojásos tejet, az őrölt vaníliát és elkezdjük dagasztani. Dagasztás közben hozzáadjuk a maradék olajat kanalanként, nehogy túl lágy legyen a tészta. Akkor jó, ha elválik a kezünktől és az edény falától.
  4. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük 180°C-ra.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, bátran átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formálunk, majd letakarva további 10-15 percig kelesztjük.
  6. Egy 12-es muffin-forma mélyedéseit pici olajjal kikenjük.
  7. A cipókból ~20 cm-es rudakat sodrunk. Ezeket megcsavarjuk, majd csiga formában feltekerjük és a formába sorakoztatjuk a briósokat. Ahol a tészta összeér, megkenjük olajjal, hogy szépen meg tudjanak kelni. 5 perc pihentetés után megkenjük a őket tojássárgájával, majd meghintjük cukorral.
  8. Előmelegített sütőbe téve ~15-18 perc alatt készre sütjük a briósokat.










Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek! :)









A tojások "festéséhez" nem kell más, mint némi lilahagyma-héj, amit egyszerűen csak beleteszünk a főzővízbe. Növények leveleit használva mintázhatjuk a tojásokat. A leveleket szépen eligazítjuk, majd "orig" harisnyaanyagba bugyoláljuk a tojásokat. Az anyagot szorosan megkötjük, hogy a "mintát" rögzítsük és ne menjen alá a színes festőlé. ~20 percig főzzük kis lángon a tojásokat, ennyi idő alatt szépen megfesti őket a hagymahéj. Miután kihűltek, kivesszük a tojásokat a festőléből, kibontjuk az anyagból és tisztára töröljük őket. Ha megszáradtak, pár csepp olajjal átitatott papírtörlővel áttöröljük mindegyiket, hogy szép fényük legyen. :)

2013. március 28.

Málnaszósz



Ma megint rántott camembert volt a vacsora. :) Még jó, hogy a múltkor írtam, hogy ritkán készítek. Bezzeg most! A minap újra találtam akciós sajtot és nem akartam, hogy ismét sokáig árválkodjanak. ...de hát a rántott camembert-hez gyümölcsös szósz is jár... Mivel rengeteg zamatos málna van a mélyhűtőben, abból készítettem pikáns kísérőt a sajt mellé.


Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg málna
3 ek. cukor
1 késhegynyi őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt gyömbér
1 dl víz
2 ek. étkezési keményítő

  1. A málnából két maréknyi szép egész szemet félre teszünk. A többit a cukorral és fűszerekkel együtt egy kis lábasba tesszük és közepes lángon elkezdjük összefőzni.
  2. Mikor a cukor feloldódott és a málnaszemek szétestek, hozzáadjuk a vízben oldott keményítőt és besűrítjük a szószt.
  3. Még forrón, óvatosan belekeverjük az egész málnaszemeket.
  4. Langyosra hűtve tálaljuk.




2013. március 27.

Vendégek a kertben

Késve érkezik a tavasz. Fura egy hangulata van az embernek ilyen időben. Épp ma jutott eszembe, hogy pedig idén már volt olyan hétvége, mikor délután pólóban voltunk kint a kertben. Hát azt hiszem most hétvégén, még jobb, ha húzunk kabátot. :) Addig is míg be nem köszönt az igazi jó idő, ezzel a néhány képpel küldök mindenkinek egy kis napsütést és kívánok kellemes húsvéti készülődést.

Barna tűzlepke

Csillogó boglárka

Csillogó boglárka

Csillogó boglárka

Kardoslepke

Katica

Katica

Tűzlepke

Tűzlepke

Tűzlepke

Katica

Almás hús









Kicsi korom óta ez az egyik kedvencem és ez volt az első komoly étel, amit vendégeknek főztem. Anyutól tanultam a receptet, bár kicsit variáltam rajta. :) Eredetileg először az alma sül, az kerül alulra, ezután jön a hús. Mi így is, úgy is nagyon szeretjük. Fura, mert most vasárnap esett le, hogy ez az étel nekem a hagymalevessel párban jár. Nem tudatos dolog, de mostanában valahogy így jön ki a lépés. :) Persze külön-külön is főzöm mindkettőt, de így együtt nagyon jó kis könnyű és gyors ebédet alkotnak.









Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet sertéskaraj, tarja, esetleg 1 nagyobb csirkemell 4-8 szeletre vágva
sima liszt
5 dkg vaj
bors
szerecsendió
50 dkg savanykás alma 

A besamelhez:
5 dkg vaj
3 púpozott ek. sima liszt
~4 dl langyos tej
csipet szerecsendió

A tetejére:
10 dkg reszelt sajt

  1. A hússzeleteket kiklopfoljuk -a csirkét csak óvatosan-, sózzuk, borsozzuk, majd szerecsendióval ízesített lisztbe forgatjuk.
  2. A vajat egy serpenyőben felhevítjük, és elősütjük benne az előkészített szeleteket.
  3. Az elősütött húst tűzálló tál aljába sorakoztatjuk.
  4. Miközben a hús sül, az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és egyforma cikkekre vágjuk.
  5. Az almát a hús sütéséből visszamaradt vajra tesszük, majd néha óvatosan dobva/rázva megforgatjuk és ~5 perc alatt félpuhára pároljuk.
  6. Miközben az alma párolódik, elkészítjük a besamelmártást. A vajat felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, ízesítjük sóval, szerecsendióval, majd folyamatos keverés mellett felengedjük a tejjel. Összefőzzük.
  7. A párolt almát elrendezzük a hús tetején, az egészet leöntjük besamelmártással és megszórjuk reszelt sajttal.
  8. 200°C-ra előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. Burgonyapürével vagy sült burgonyával tálaljuk.














Tipp: Alma helyett sárga- vagy őszibarackbefőttet is használhatunk -esetleg almával vegyesen-, csak jól csepegtessük le, mielőtt felszeletelve a húsra tennénk.
Vendégváráshoz nagyon klassz, mert akár előző nap is elkészíthetjük -ekkor fedő alatt is pároljuk pár percet a húst, hogy biztos átsüljön-, majd az összeállított ételt betesszük a hűtőbe, másnap pedig szépen összesütjük.

 

2013. március 26.

Hagymaleves kakukkfűvel









Ez a leves az elsők között került fel az önállóan elkészített ételeim listájára... anno úgy nagyjából ezer éve. :) Nagyon szeretem főzni is, enni is. Enni kicsit jobban. :D Hét közben ritkán van leves, mivel a vacsora a közös étkezés és ilyenkor az ember nem nagyon vágyik több fogásra. De már olyan régen volt, hogy itt volt az ideje, újra elkészíteni. Amilyen egyszerű, olyan finom. Tálaláskor szórhatunk rá sajtot, de kínálhatjuk tejföllel is. ...vagy a kettővel együtt. :D Sajtos pirítóssal, vagy frissen sült kenyérrel is nagyon jó és laktató fogás kerekedik belőle.


 
 


Hozzávalók 4 személyre:
5-6 közepes fej vöröshagyma
8-10 dkg vaj

2 ek. liszt
1 l zöldség- vagy húsleves alaplé

kis ág kakukkfű
kis ág borsikafű
csipet szerecsendió
  1. A hagymát először félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
  2. A vajat lábasban felolvasztjuk, rátesszük a hagymát és elkezdjük dinsztelni. Fűszerezzük kakukkfűvel, borsikafűvel, szerecsendióval. Sózzuk is, attól függően mennyire sós az alaplé.
  3. Mikor a hagyma aranyszínű, meghintjük a liszttel, átpirítjuk, majd folyamatos keverés mellett, óvatosan felengedjük az alaplével.
  4. Kis lángon ~10-15 percig főzzük. Tálaláskor friss kakukkfűvel díszítjük.
 
 
 
 
 
 
 
 
Most ciabattából készült sajtos mini pirítóssal tálaltam, amit megszórtam egy kis kakukkfűvel.

    2013. március 25.

    Torma házilag






    Végre találtam igazi tormát a zöldségesnél! Annyira megörültem neki, hogy gyorsan vettem is két szép darabot. Bár így utólag belegondolva, lehet, hogy kicsit jobban elkapott a hév a kelleténél, mert nem tudom, hogy ketten mit fogunk csinálni ennyi nyers tormával. Most alaposabban megvizsgáltam az egyiket és úgy néz ki hajt, így könnyen lehet, hogy megússza a reszelőt és a kertben fog kikötni. Így lesz majd utánpótlás. :) Anyu sokszor mesélte, hogy mikor még gyerekek voltak, otthon csináltak reszelt tormát, sütőben "szárították", hogy kicsit veszítsen az erejéből és húslevessel engedték fel.
    Így az egyik szép szál feléből most ecetes tormát készítettem, mert nagyon kíváncsi voltam arra, hogy milyen a házi készítésű. Egy hét múlva itt a Húsvét, kellett hát egy "próbatorma". :)





     
    Hozzávalók 4-6 személyre:
    10 dkg tisztított nyers torma
    fél szem savanykás alma
    1 dl húsleves
    1 csapott ek. cukor
    1 ek. almaecet

    1. Az almát meghámozzuk, magházát kiemeljük és a tormával együtt finomra reszeljük.
    2. Egy kis lábasba tesszük a tormát, az almát, felöntjük a húslevessel és közepes lángon 2-3 perc alatt összefőzzük (vigyázzunk, mert a gőze nagyon erős, ha lehet, nyissunk ablakot).
    3. Cukorral és ecettel ízesítjük.
    4. Kihűtve főtt húsokhoz tálaljuk. 





    A kész tormához keverhetünk egy-két kanálnyi tejszínt, vagy tejfölt is lágyabb ízű tormakrémet kapunk.