2013. november 30.

Burgonyás egytál serpenyőben






Ez egy amolyan "lássuk, mi van a kamrában" jellegű eledel. :) Néhány éve készítettük először ezt a turbó "hagymás krumplit". Pontosabban nem is én voltam az "elkövető", mert Párom kijelentette, hogy ő főz vacsorát; valamit, abból, amit épp otthon van. És ez a valami igen csak jól sikerült. :D Olyannyira, hogy azóta rendszeresen asztalra kerül. Az eredeti recept nem sokat változott; picivel több szalonna és egy kis virsli is került még bele. Mi most joghurtos jégsalátával ettük, de csemegeuborkával is nagyon finom. :)




Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg burgonya
1 kis fej lilahagyma
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika
10 dkg császárszalonna
1 pár frankfurti virsli

bors

Újhagyma és petrezselyem a díszítéshez.

  1. Egy nagy tapadásmentes serpenyőben -estemben wok-ban- elkezdjük lepirítani a kockákra vágott császárszalonnát. Mikor már kicsit kisült a zsírja, rátesszük a vékonyra szelt paprikát, vörös- és lilahagymát.
  2. Mikor a hagyma üvegesedni kezd, rátesszük az apró -1,5 cm-es- kockákra vágott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, rázva-dobva átforgatjuk, majd ~3 percig fedő alatt pároljuk.
  3. A fedőt levesszük, hozzáadjuk a karikákra vágott virslit, a sütés vége felé a reszelt fokhagymát, majd folyamatosan rázogatva -nem keverjük, hogy ha lehet ne törjön- aranybarnára pirítjuk a burgonyát.
  4. Vékonyra szelt újhagymával és friss petrezselyemmel díszítjük. 






2013. november 29.

Csokis keksz








Most hogy így belegondolok, azt hiszem ez volt az első töltött kekszem. :) Nagyon fura, mert karácsony előtt nagyüzemben gyártom a különféle apró sütiket ajándékba. Édeset, sósat, gyümölcsöset, fűszereset, de valahogy eddig a töltött kimaradt. Most pótoltam; de ezzel az alaptésztával még ezer ötletem van. :)






Hozzávalók 20 db kekszhez:
28 dkg sima liszt
22,5 dkg margarin vagy vaj
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 csipet só

20 "kocka" étcsokoládé a töltéshez.


  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva egy órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  2. Ha letelt az idő, a tésztából hengert formázunk, majd 20 egyforma darabra vágjuk. A darabokat meggömbölygetjük, majd korong formára lapogatjuk. A közepére egy kocka csokit teszünk, összedolgozzuk a tésztaszéleket és a töltött gömböcöket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  3. Betesszük őket a hűtőbe ~15-20 percre, közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra.
  4. Pihentetés után ~15-18 perc alatt kisütjük a kekszeket. Akkor jók, mikor a szélük szép aranybarna.





2013. november 28.

Paradicsomos ragu kenyérpaplan alatt








Azt hiszem anno -úgy nagyjából ezer éve :)-egy régi Praktikában láttam ehhez hasonló ételt. Sajnos a magazin már nincs meg, de gondoltam megpróbálok valami hasonlót készíteni. Arra emlékeztem, hogy ott a ragu be volt csomagolva a kenyértésztába és nem csak a teteje volt beborítva vele. Sebaj. :) Ez itt az én variációm. Többször megsütöttem már, különféle paplan alá-valókkal. Most épp a paradicsomos ragu volt soron. Praktikus eledel, mert nem kell mellé külön köretet készíteni, vagy kenyeret sütni. ;) Én most két kétszemélyes kerámia láboskában sütöttem, de lehet mindenkinek külön kis tálkában, vagy az egészet egyben is készíteni; ki hogy szereti. :) Az biztos, hogy nekünk nagyon tetszik, ahogy a fűszeres ragu a ropogós kenyérréteg alatt csücsül. :)

A sütéshez a láboskát a Kézműves Kerámia biztosította. :)





Hozzávalók 4 személyre:
A raguhoz:
5 dkg kolozsvári szalonna
40 dkg darált hús
1 doboz konzerv kukorica
1 zöld húsú paprika
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2,5 dl paradicsompüré (8,5 ref %-os)
1 dl víz
1 ek. étkezési keményítő

bors
oregánó
bazsalikom

A paplanhoz:
30 dkg kenyérliszt BL80
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos víz
csipet só
csipet cukor
1 ek. olívaolaj

A fűszeres olajhoz:
1 csokor petrezselyem
1,5 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
oregánó


  1. Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt langyos vízben cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk. A liszthez adjuk és a sóval, olajjal együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Letakarva ~1,5 óra alatt langyos helyen megkelesztjük.
  2. Míg a tészta kel, elkészítjük a ragut és a fűszeres olajat. A raguhoz egy serpenyőben elkezdjük pirítani a kockákra vágott szalonnát. Ha kisült a zsírja, rátesszük a hagymát és addig pirítjuk együtt, míg a hagyma üveges lesz. Rátesszük a húst, sózzuk, borsozzuk és kevergetve aranybarnára pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a kockákra vágott paprikát, jól átforgatjuk, majd rátesszük az átöblített, lecsepegtetett kukoricát, paradicsompürét, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal és közepes lángon kevergetve összepároljuk. A vízben elkeverjük az étkezési keményítőt és besűrítjük vele a ragut. Ha kész, félre tesszük, kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A fűszeres olajhoz a citromlevet, olívaolajat egy tálkába öntjük. Beletesszük a finomra vágott petrezselymet, oregánót és reszelt fokhagymát. Az egészet alaposan összekeverjük. Félre tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  5. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és elosztjuk annyi részre -én két kétszemélyes ~1 l-es kerámia láboskában sütöttem-, ahány sütőtálban készítjük az ételt. A tésztát kézzel akkorára és olyan formára nyújtjuk/lapítjuk, amekkora a tál, amit befedünk vele. 
  6. A ragut elosztjuk a tálakban, elegyengetjük, majd befedjük a tésztával. A széleket szépen a tálba igazítjuk.
  7. Hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 220°C-ra állítjuk és ~15-20 perc alatt készre sütjük az ételt. Akkor jó, ha a tetején a tészta szépen feljön és aranybarna színt kap.
  8. Tálaláskor fűszeres olajat kínálunk mellé.





2013. november 27.

Csokoládé szuflé






Itt volt az ideje, hogy újra szuflét készítsek. Egyrészt a nagy karácsonyi főpróbákkal felhalmozódott egy kisebb mennyiség tojásfehérjéből, másrészt rám tört az "úgy ennék valami csokisat" érzés. Igaz, mire észbe kaptam majdnem elhasználtam az összes tojásfehérjét, de kettőt azért sikerült megmenekíteni, így elkészülhetett ez a nagyon csokis, habkönnyű desszert. :)



 
Hozzávalók 4 db ~1,5 dl-es tálkához:
10 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
2 dl főzőtejszín
1 ek. étkezési keményítő
2 ek. barna cukor
1 tojássárgája
3 kisebb tojásfehérje

Kevés vaj és kristálycukor a tálkák kikenéséhez. 

  1. Kis fazékban 1 dl tejszínt felmelegítünk. Beletörjük a csokoládét és addig melegítjük kevergetve takarék lángon, míg a csoki felolvad és szép egynemű "krémet" kapunk.
  2. A tojássárgáját kikeverjük 1 kanál cukorral, felöntjük 1 dl tejszínnel, és elkeverjük benne az étkezési keményítőt. Ezt a keveréket a csokikrémhez öntjük, közben folyamatosan kevergetjük, hogy csomómentes legyen a krém. Addig főzzük, míg besűrűsödik. Ha kész, levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
  3. A tálkákat kikenjük vajjal és meghintjük cukorral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
  4. A tojásfehérjéket a maradék cukorral és egy gondolatnyi sóval kemény, fényes habbá verjük, majd a langyos csokoládés krémbe forgatjuk. A tálkákat színültig töltjük a csokis masszával, de vigyázzunk, hogy a szélekre ne jusson, mert akkor a szuflé nem jön fel.
  5. Betesszük az előmelegített sütőbe és ~12-14 perc alatt készre sütjük. Porcukorral hintve, forrón tálaljuk.





2013. november 26.

Sajtos stangli









Nagyjából ezer éve nem sütöttem sós sütit. Jó, persze kelt tésztákat igen, de kifejezetten apró süteményt nem. Amit csak úgy jártában-keltében az ember elmajszolgat. ...esetleg egy pohár bor, vagy korsó sör mellé elrágcsál. Ez a sajtos stangli végtelenül egyszerű, remek vendégváró. ...és nem utolsó sorban gyors, mert a méricskéléstől a kész sütiig nem telik el egy óra. :) Persze még picit várni is kell, hogy hűljön, de fújni ér! :D 








Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
10 dkg graham-liszt vagy teljes kiőrlésű liszt
25 dkg vaj vagy zsír
1 csomag sütőpor (12g)
4-6 ek. tejföl

őrölt kömény (elhagyható)

A tetejére:
1 tojás
reszelt sajt


  1. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra.
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd lisztezett deszkán ~0,5 cm vastagra nyújtjuk.
  3. Derelyevágóval -esetemben pizzaszeletelővel :)- tetszőleges méretűre felszeleteljük, sütőpapírral fedett tepsire rendezzük. Elhabarjuk a tojást, vékonyan lekenjük vele a tésztát, amit ezután megszórunk reszelt sajttal.
  4. Előmelegített sütőben ~15-18 perc alatt kisütjük a stanglikat.









Már sütöttem úgy is, hogy vaj és zsír fele-fele arányban volt a tésztában. ...hát hiába, nem figyeltem, elfogyott a vaj. :D 




2013. november 25.

Őszbúcsúztató



Mi rendhagyó módon ezzel a most nyíló ibolyával búcsúzunk az ősztől és köszöntjük a kertek alatt járó telet. :)

Bazsalikomos paprikás krumpli gombával









Nagyon úgy néz ki, hogy végérvényesen beköszöntött a tél.  A bazsalikom utolsó hajtásait épp a minap menekítettem be, de milyen jól tettem. Kész csoda, hogy idáig bírták kint a strapát. :)
Ma igazán barátságtalanra vette a figurát az időjárás. Hajnalban eső esett, mostanra pedig felváltotta a hó. Azt hiszem hivatalosan is vége a szép, hosszú ősznek. A hidegre való tekintettel a mai ebéd egy jó kis laktató paprikás krumpli gombával, bazsalikommal és persze jó sok galuskával. :D Nem is kell hozzá más, csak pár szelet frissen sült kenyér és persze jó sok tejföl! ;)





 
Hozzávalók 2 személyre:
A paprikás krumplihoz:
40 dkg burgonya (tisztítva)
20 dkg friss gomba (tisztítva)
1 pár frankfurti virsli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor bazsalikom
majoránna
olívaolaj
őrölt pirospaprika


A galuskához:
2 tojás
sima liszt (amennyit felvesz)



  1. A finomra vágott hagymát olívaolajon üvegesre dinszteljük. Rátesszük a vékony karikákra vágott fokhagymát, pirospaprikát, a kockákra vágott burgonyát és a feldarabolt gombát. Gyors mozdulatokkal átforgatjuk, sózzuk, majoránnával fűszerezzük, majd felengedjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Lefedve puhára pároljuk. Ízlés szerint, felöntjük annyi vízzel, hogy a galuska és a virsli is meg tudjon főni.
  2. A bazsalikomot felaprítjuk, felét a paprikás krumplihoz adjuk. Néhány szem burgonyát villával szétnyomkodunk, így besűrítjük a szaftot.
  3. A tojásból és lisztből galuskatésztát keverünk. Pici sóval ízesítjük. Beleszaggatjuk a paprikás krumpliba, majd beletesszük a karikákra vágott virslit is. Pár perc alatt összeforraljuk. Levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt bazsalikomot és forrón tálaljuk.







2013. november 23.

Krentenbollen - Holland mazsolás zsemlék












Hiába no... elkapott a gépszíj. Mióta megsütöttem a kenyeret és a karamellás ostyát, egyfolytában azon jár az agyam, hogy milyen finomságokat ettünk Hollandiában. Az egyik ilyen egy péksütemény, a mazsolás zsemle. Jó nagyot néztünk, mikor az első reggeli alkalmával ott csücsültek, egy fonott kis kosárban ezek a kis gömböcök a különféle kenyerek és sima zsemlék mellett. Nem tudom ki hogy van vele, de nálunk itthon nemigen volt szokás "kalácsot" tenni az asztalra egy "sima hétköznapon". :) De hát ez Hollandia. ...akkor ámultunk csak igazán, mikor láttuk, hogy ezt az édeskés, mazsolás zsemlét nem csak édes "dolgokkal", hanem sajttal, vagy felvágottal is eszik. "De az úgy milyen?" "Milyen? Hát kóstold meg!" :) ...és innen nem volt megállás. Persze alapvetően dzsemmel, vagy mézzel eszem, vagy csak úgy magában egy kis vajjal, jó bögre tejjel, de néha bizony nagyon jólesik egy kis különlegesség. Egy-két szelet sajt a nem túl karakteres fajtából, esetleg egy kis felvágott.







 

Hozzávalók 12 db zsemléhez:
45 dkg sima liszt
30 dkg mazsola
2,7 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj
8 g só

Kevés olaj a formázáshoz, olvasztott vaj a kenéshez.


  1. A mazsolát átválogatjuk, megmossuk, majd lábasba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, ami épp ellepi. Felforraljuk, majd lefedve ~5 percig pihentetjük. Leszűrjük és papírtörlőn leszárítjuk.
  2. A tejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A tészta hozzávalóit -a mazsola kivételével- tálba tesszük, elkeverjük, majd kézzel ~5-7 perc alatt fényes, ruganyos tésztává dagasztjuk.
  4. Olajozott munkafelületre tesszük, majd kézzel ~20x30 cm-es formára lapítjuk. A mazsola felét egyenletesen elosztjuk rajta -kissé rányomkodjuk-, majd a tésztát a két rövidebb oldalát középre hajtjuk, a széleket összedolgozzuk. Ismét kilapogatjuk a tésztát -az előbbi méretre- megszórjuk a mazsola másik felével, újra összehajtjuk, majd cipót formálunk belőle.
  5. A cipót olajozott tálba tesszük, letakarjuk és langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  6. A tésztát olajozott felületre borítjuk, átgyúrjuk. 12 egyforma részre osztjuk, majd ezekből kis zsemléket formálunk. Sütőpapírral fedett tepsire tesszük őket, majd letakarva, langyos helyen ismét ~1 órát kelesztjük.
  7. Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra, majd pihentetés után ~15-17 perc alatt aranybarnára sütjük a zsemléket. Még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, majd rácsra téve hűlni hagyjuk.



















Ihletadó recept: itt

2013. november 22.

Frankfurti leves




A káposztafélék közül, talán a kelkáposzta az egyetlen, amit mindketten megeszünk sülve és főve is. :) Párom valahogy nincs kibékülve a többiekkel. Sebaj! Most, hogy lassan itt a tél, egyre többször kerülhet asztalra, most épp leves formájában. :) Elég tartalmas, így akár egytálételnek is ehetjük. Friss kenyérrel és tejföllel tálalva igazán laktató őszi-téli eledel. ;)




Hozzávalók 6 személyre:
10 dkg kolozsvári szalonna
kis fej kelkáposzta (~50 dkg)
50 dkg burgonya (tisztítva)
1 nagy szál sárgarépa
1 nagy szál petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 kis darabka zeller
3 szál frankfurti virsli (jó a sima is :))
jó csipet köménymag

1 ek. zsír

A rántáshoz:
1-2 ek. zsír
1-2 ek. sima liszt
2 gerezd fokhagyma
őrölt pirospaprika


  1. A szalonnát és vöröshagymát apró kockákra vágjuk. A burgonyát felkockázzuk, a sárgarépát, petrezselymet, fokhagymát és virslit felkarikázzuk. A kelkáposztát leveleire bontjuk, a vastag ereket kivágjuk, majd a leveleket -én most ~4x4 cm-es darabokra vágtam- feldaraboljuk.
  2. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt és lepirítjuk rajta a szalonnát. Rátesszük a hagymát, sárgarépát, gyökeret, a darabka zellert, beleszórjuk a köménymagot és ~5 percig kevergetve együtt dinszteljük őket. Rátesszük a fokhagymát, burgonyát, átforgatjuk, majd sózzuk és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Közepes lángon félpuhára pároljuk a zöldségeket.
  3. A levest felengedjük -tetszés szerinti mennyiségű vízzel-, majd beletesszük a kelkáposztát és a virslit. Míg megfőnek, elkészítjük a rántást. A zsírt megolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, beletesszük a reszelt fokhagymát, picit pirítjuk. Rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük, majd gyorsan, de óvatosan felengedjük egy kevés levessel. Csomómentesre keverjük, majd besűrítjük vele a levest. Egyet forralunk rajta és már tálalhatjuk is.




2013. november 21.

Rozsos cipó




Az egyik lisztes zacskó csomagolásán olvastam az eredeti receptet. Megtetszett, gondoltam kipróbálom. ...hát persze, hogy picit variáltam rajta. :) Adtam hozzá zabkorpát -mostanában szinte minden kenyérbe teszek egy keveset- egy picit több élesztőt és persze az olívaolaj sem maradhatott ki. Jó kis masszív kenyér lett; mi az ilyet is nagyon szeretjük, mert van rajta mit rágni. :D




Hozzávalók egy cipóhoz:
25 dkg kenyérliszt BL80
25 dkg világos rozsliszt
3 púpozott ek. zabkorpa
2 ek. olívaolaj
3 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
pici cukor



  1. Egy tálba kimérjük a kétféle lisztet, zabkorpát, hozzáadjuk a sót. A vízben pici cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A felfutott élesztőt, az olívaolajjal együtt a lisztkeverékhez adjuk és kézzel jó ruganyos tésztává dagasztjuk.
  3. Letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  4. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük és újabb 1 órát kelesztjük. 
  5. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra. Pihentetés után a cipó tetejét bevágjuk, vízzel átkenjük, majd betesszük a forró sütőbe. ~20 perc után mérsékeljük a sütési hőfokot 180 °C-ra és további ~40 perc alatt aranybarnára sütjük a kenyeret. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.