Oldalak

2014. február 2.

Házi rétes












Még soha életemben nem csináltam házi rétest. Nem is tudom, hogy hogy jutott eszembe, de azon kaptam magam, hogy battyogok a kamrába és szedegetem össze a hozzávalókat. Azt hiszem az ihletet talán a túró adta, amit párom előző nap hozott. :) ...pedig eredetileg azért kértem, hogy majd csinálok belőle egy jó kis körözöttet. Hát az bizony, most elmaradt. :D Lett helyette házi rétes, de azt hiszem ezt egyikőnk se bánta meg. Gyakorlott kezek a tésztát biztos sokkal nagyobbra is tudják nyújtani, nekem óriási sikerélmény volt, hogy elsőre ekkorára sikerült és még ki sem szakadt. Azt hiszem többször nekilátok én még ennek a mutatványnak, mert a házi tészta igen jó találmány. ;)








 



Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg rétesliszt
1 tojás
3 ek. olaj
~3,5 dl langyos víz
1 ek. ecet (10%-os)


A túrós töltelékhez:
30 dkg túró
2 ek. tejföl
2 cs. vaníliás cukor
2-3 ek. búzadara
1 ek. cukor
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tojás

A meggyes töltelékhez:
30 dkg magozott meggybefőtt (levétől picit kinyomkodva)
2-3 ek. zsemlemorzsa
2-3 ek. porcukor

A túrós-barackos töltelékhez:
az előbb elkészített túrótöltelék 1/3-a
5-6 fél szem sárgabarackbefőtt

Liszt a nyújtáshoz, olaj a kenéshez, plusz zsemlemorzsa a töltéshez.


  1. Először összeállítjuk a tésztát. A langyos vízben feloldjuk a sót, elkeverjük benne az ecetet. A lisztet tálba szitáljuk. Közepébe mélyedést készítünk, majd beleütjük a tojást, hozzáadjuk az olajat és az ecetes-sós vizet fokozatosan adagolva (lehet, hogy nem veszi fel az összeset) összeállítjuk a tésztát. Akkor jó, ha elválik a kezünktől, a táltól és jó ruganyos állaga lesz. Deszkán, kézzel alaposan átdolgozzuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Cipókat formálunk, lekenjük őket pici olajjal és lefedve ~20 percig pihentetjük.
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket. A túrós töltelékhez a túrót tálba tesszük, villával áttörjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan kikeverjük.
  3. A meggyet összekeverjük a zsemlemorzsával és állni hagyjuk, hogy a morzsa felszívja a meggylevet.
  4. A barackbefőttet kockákra vágjuk.
  5. Egy asztalra, amit körbe tudunk járni, tiszta abroszt terítünk, lehintjük pici liszttel, hogy majd ne tapadjon rá a tészta. Fogjuk az egyik tésztacipót és először a két kezünk közt elkezdjük nyújtani, majd az abroszra téve óvatosan alányúlva tovább nyújtjuk a tésztát. Akkor jó, ha szép vékony, és átlátszik rajta az abrosz mintája. Nekem ~70x80 cm-es téglalappá sikerült nyújtani. A vastag széleket levágjuk, összegyúrjuk, félretesszük. Ezt majd később újra nyújtjuk.
  6. A tészta egyik hosszabb oldalán -a szélétől ~10 cm-re- lehintjük a tésztát kis zsemlemorzsával, majd elrendezzük rajta a túrótöltelék -a barackoshoz már kivettük a szükséges mennyiséget- kétharmadát. A maradékkal "bepöttyözzük" a tészta többi részét. A töltelék mellett kimaradt tésztacsíkot a töltelékre hajtjuk, majd az abrosz segítségével lazán feltekerjük a tésztát. Az elkészült rétesrudat félbe vágjuk, majd szilikonos sütőpapírral fedett gáztepsire fektetjük. Lekenjük őket olajjal.
  7. A második tésztacipót hasonlóképp kinyújtjuk. Az egyik  hosszabb oldalán a szélétől ~10 cm-re elrendezzük a meggyes töltelék kétharmadát, a maradékkal "bepöttyözzük" a tészta többi részét. Porcukorral lehintjük, majd szintén az abrosz segítségével feltekerjük. Elfelezzük a rétesrudat és a gáztepsire fektetjük. Lekenjük olajjal.
  8. A rétest 200 °C-ra előmelegített sütőben ~15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Míg az első adag rétes sül, a leeső tésztaszéleket szépen összedolgozzuk, majd az előbbi módon kinyújtjuk. Megtöltjük túróval, ami alá pici zsemlemorzsát hintettünk és megszórjuk barackkockákkal. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, lekenjük olajjal, majd az előbbihez hasonló módon kisütjük.
  10. A kisült réteseket ferdén szeleteljük, lehintjük porcukorral és langyosan tálaljuk.












Nekem ezekkel a mennyiségekkel 6 db ~40 cm-es rétesrúd lett.
Minden ízből kettő-kettő. :)

8 megjegyzés:

  1. Büszke lehetsz magadra, mert nem csak kívánatosan szépek lettek, hanem elsőre ilyen nagyszerű tésztát tudtál alkotni! Nagyon ügyi vagy. Én már ott tolongok a kóstolóért. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű... köszönöm! :) Hát most nevetni fogsz, de itt tapsoltam örömömben, hogy sikerült a tészta. :D Már ki van készítve a tányérodra, úgyhogy ülhetünk is asztalhoz. ;)

      Törlés
    2. Dehogy nevetek, csak mosolygok, mert pontosan tudom, milyen érzés örülni olyasvalaminek, amit addig sosem készítettünk, csak csodáltuk nagyanyáinkat, hogy miket tudnak. Én is így éreztem nemrég a croissant kapcsán. :)
      Köszi a kóstolót, már tömöm is a fejemet! :)

      Törlés
    3. :D Óóó... hát azt nagyon is meg tudom érteni. Azoknak a croissant-oknak én még lehet, hogy táncra is perdülök! ;)

      Törlés
  2. Le a kalappal! Magad megcsináltad a rétes tésztáját... Gratula :)

    VálaszTörlés
  3. Imádom a rétest! Finom lehet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) De jó! Akkor küldöm máris a kóstolót! Reggelire pont odaér! ;)

      Törlés