Oldalak

2014. február 21.

Hutspot - Holland zöldséges burgonya










:) Egy újabb Holland étel. Bár bevallom, nem túl sokszor ettem ilyet, de attól még nagyon szeretem. Főleg, mert imádom a sárgarépát. Abból pedig itt nincs hiány. :D Most is igazából onnan jutott eszembe, hogy az ebédhez burgonyapürét akartam csinálni. Ami részben meg is valósult, hisz páromnak -mivel ő nem rajong a főtt répáért- végül el is készült, a főtt burgonya feléből viszont magamnak ezt a zöldséges változatot készítettem. Ennek az ételnek is sokféle elkészítési módja van. Hagyományosan a burgonyát, répát, hagymát együtt főzik leveskockával, vagy levesalappal ízesített vízben. Én jobban szeretem a pirított hagymát, így azt külön sütöttem hozzá. ...dupla adagot, hogy a burgonyapüréhez is jusson. :D






Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya (tisztítva)
40 dkg sárgarépa (tisztítva)
3 nagy fej lilahagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kakukkfű
vaj
langyos tej
szerecsendió

bors
olívaolaj

Friss oregánó és metélőhagyma a díszítéshez.

  1. A burgonyát kis kockákra vágjuk, a répát felkarikázzuk. Mindkettőt enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Tálba tesszük őket, majd áttörjük, de nem kell nagyon krémesre, úgy jó, ha kissé darabos marad.
  2. Míg a zöldségek főnek, a lilahagymát kockákra vágjuk, a fokhagymát felkarikázzuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd közepes lángon szépen aranybarnára pirítjuk rajta a hagymát. Félúton hozzáadjuk a fokhagymát is, majd sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel ízesítjük.
  3. Az összetört zöldségekhez adjuk a vajat, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd kevés langyos tejjel kikeverjük. A kész püré tetejére pirított hagymát halmozunk, díszítjük finomra vágott oregánóval és metélőhagymával, majd tálaljuk.





4 megjegyzés:

  1. Boldogan megkóstolnám, mert én bizony szeretem minden elemét! Jó ötlet, hogy a tetejére halmozod a pirított hagymát, és nem úgy készíted, mint a hollandok. Így szerintem is finomabb lehet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy tetszik! Igen... mi is jobban csípjük a pirított hagymát. ;) Már küldök is egy nagy tállal! :)

      Törlés
  2. Uram - Atyám; mennyei lehet;sőt biztosan az!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ...hát jó gyorsan betermelem... :D de még van egy adag, fénypostával elküldöm. :)

      Törlés