Oldalak

2014. május 6.

Málnás poharas desszert diós piskótával












Ismét rám tört az "édesség-ehetnék". ...micsoda meglepetés... :) Először pudingot akartam főzni, de közben eszembe jutott, hogy jó lenne valami gyümölcsös desszert és hogy ne legyen könnyű a döntés, még egy kis diós sütit is szívesen majszoltam volna. De miért is ne lehetne mindhárom egyszerre? Így született meg ez a poharas desszert. Ó, igen... még egy kis rumos kávét is csempésztem bele. :D




 




Hozzávalók 6 személyre:
A piskótához:
5 tojás
5 ek. cukor
5 ek. sima liszt
csipet só
1 nagy marék dió

A vaníliás krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor
5 dl tej
4 ek. cukor

A málnás szószhoz:
20 dkg málna (lehet fagyasztott is)
2 ek. méz
0,5 dl víz
1 tk. étkezési keményítő

1 dl fekete kávé -cukorral és némi rumaromával megbolondítva- a piskótához; holland kakaópor, málnaszemek és citromfűlevelek a díszítéshez.


  1. A piskótához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, végül a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk a tésztába.
  2. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Ráöntjük a tésztát -nem baj, ha nem teríti be a tepsit-, majd megszórjuk a nagyobb darabokra tört dióval és ~15 perc alatt aranybarnára sütjük a piskótát. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  3. A leírásnak megfelelően felfőzzük a pudingot. Kicsit hűlni hagyjuk.
  4. A piskótát felkockázzuk, a felét poharakba rendezzük, majd meglocsoljuk kávéval.
  5. A málnát közepes lángon összefőzzük a mézzel, majd belekeverjük a vízben feloldott étkezési keményítőt. Levesszük a tűzről, majd a kávés piskótára kanalazzuk.
  6. A málnaszósz tetejére újabb réteg piskótát teszünk -ezt is meglocsolhatjuk kávéval, én most nem tettem-, majd vaníliapudingot kanalazunk a tetejére. 
  7. Ha a puding kissé megszilárdult, kakaóport szitálunk rá, majd málnaszemekkel és citromfűlevelekkel díszítjük a desszertet. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.








A receptet megtaláljátok a Kifőztük májusi számában is. :)

8 megjegyzés:

  1. Jaj, de szép, jaj, de jó, ez bizony megint Macskanyelvnek való! :D Küldök cserébe eperjoghurtot, mert én bizony mind a 6 pohár desszertedet befalnám. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) Te aztán tudod, hogy mi a jó üzlet! :D Imádom az eperjoghurtot! Már küldöm is a Nektek félre tett adagokat. ;)

      Törlés
    2. Veled pedig jó üzletelni. ;) Milyet kérsz: friss földieperből készültet, vagy cukor nélkül főzött házi eperdzsemeset? De tudod, mit?! Amíg eldöntöd, csomagolok mindkettőből. ;)

      Törlés
    3. Hát persze, hogy mindkettőből kérek szépen! ;)

      Törlés
  2. Csodás poharas desszert, annyira kívánatos! :)

    VálaszTörlés
  3. Mesés - bőven kimeríti a vizuális izgatás kategóriáját! Szépséges színek, formák és struktúrák!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...öhmmm... elnézést. :D Örülök, hogy tetszik! ;)

      Törlés