Oldalak

2014. szeptember 5.

Chips a sütőből









Ezer éve nem gyártottam házi chipset és legalább ilyen rég volt, hogy anno -még a blog születése előtt- feltöltöttem egy receptgyűjtő oldalra, ahol egész nagy sikere lett. :) ...illetve, hogy egész pontos legyek gyártottam, csak sosem jutott odáig a "dolog", hogy meg is örökítsem. :D Most újra eszembe jutott, mert "rágcsaehetnékem" támadt. A bolti cuccokat nem igazán csípjük, ezért találtam ki anno, hogy mi lenne, ha itthon csinálnánk ilyesmit? ...és akkor elkapott a gépszíj és muszáj volt kipróbálni, hogy milyen az, ha nem olajat eszünk egy kis krumplival. :D Mi most házi ketchupot ettünk hozzá, de fokhagymás-tejfölös, vagy chilis mártogatóssal is nagyon finom.






Hozzávalók 2 személyre:
4 nagyobb sütni való burgonya
2 ek. olívaolaj
fél ek. citromlé

frissen őrölt színes bors
finomra vágott metélőhagyma a tálaláshoz


  1. A burgonyát alaposan megsikáljuk -a hibás részeket kivágjuk-, majd uborkagyalun vékonyra szeljük.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra és egy nagy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. 
  3. A felszeletelt burgonyát tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, citromlevet, meghintjük borssal, majd jó alaposan átforgatjuk, hogy minden szeletet egyformán ízesítve legyen.
  4. A szeleteket szépen a tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy ne fedjék egymást, sózzuk, majd az előmelegített sütőben -hőlégkeveréssel- ~10-12 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már szépen hólyagosodik, és elkezd pirulni. Tálaláskor megszórjuk a metélőhagymával. 








Kiegészítés: Gázsütőben nem próbáltam még chipset készíteni. A visszajelzésekből az derül ki, hogy sajnos úgy néz ki, a gázsütő erre nem éppen alkalmas, mivel "csak" alulról kapja a hőt az étel. Esetleg lehet variálni a grill funkcióval, de ezt mindenkinek ki kell tapasztalni. Remélem lesz olyan lelkes chipsgyáros, aki rájön a titok nyitjára. :D

6 megjegyzés:

  1. Jöhet minden mennyiségben! Ezt ki kell próbálnom. :) Én régen hatalmas chipsevő voltam, de a bolti chipsektől már fél zacskó után is rosszul éreztem magam. Erre is áll a mondás, hogy legjobb házilag elkészítve.
    Fontos, hogy ne hámozzuk meg a krumplit, vagy meghámozva is ugyanolyan jó? Csak a még kemény krumpliból működik, vagy jó erre az aszottabb is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Tényleg? De jó! :) Hát ez a boltitól elég messze van... azokkal tényleg betegre eszi magát az ember. Mondjuk ez nem is olyan extra ropogós, de legalább érezni a krumpli ízét. :D Apropó íz... Megmondom őszintén, hogy hámozott krumplival még nem próbáltam, mert a héja olyan jó ízt ad neki; de szerintem minden további nélkül működnie kell. Öregecske krumpliból úgyszintén, csak talán a sütési idő lesz rövidebb, mert kevesebb benne a nedvesség. :) Lehet, hogy kicsit kísérletezni kell a hőfokkal is, hogy a hámozott krumpli széle nehogy túl hamar süljön. Nekem az első próbálkozásaim olyan óvatosra sikerültek, hogy inkább csak "megfőtt" a krumpli. :D Ehető lett, de chipsre még messziről sem hasonlított. :D

      Törlés
    2. Köszi! :) Tudod mit, megpróbálom először héjastól, mert ha te mondod, elhiszem, hogy biztos jobb úgy. Valahogy idegenkedtem eddig a krumplihéjtól, de jól megsikálva és megsütve nem lehet baj. Apukám anno hámozottan készítette és olajban, de a sütőben sült változat egészségesebb. Bár lehet, hogy a kókuszolajban sült is jó lenne, de kicsit kételkedem benne, hogy felhevítve egészséges marad. Persze az étolajnál mindenképp jobb lehet. Na, majd kísérletezem vele én is, és összevetjük a tapasztalatainkat. :)

      Törlés
    3. Oké! :) Majd jól kitárgyaljuk!

      Törlés
  2. Húh, ez nagyon finom lehet, jól esne nekem is :)

    VálaszTörlés