Oldalak

2014. november 7.

Rugelach












A rugelach is egy olyan sütemény, amit már évek óta meg akartam sütni. Természetesen ennek is, mint minden sütinek milliónyi variációja létezik. Ez persze mindig feladja a leckét, mert én meg amilyen vagyok, sosem bírok megállni egy szimpatikus leírásnál. Így van az, hogy össze-vissza kombinálom őket. Az egyik tésztáját, a másik formázásával, némi saját kútfővel és egy kis szerencsével, hogy aztán végül kikerekedjen belőle egy "Ági-féle" verzió. Nekünk nagyon ízlett, úgyhogy felkerült a karácsonyi sütilistára. :) ...és persze az egész éves sütilistára. :D










Hozzávalók 32 db süteményhez:
A tésztához:
33 dkg sima liszt
22 dkg sótlan vaj
22 dkg natúr krémsajt
2 ek. barna cukor


A töltelékhez:
8-10 ek. málnalekvár (vagy bármilyen más fanyar lekvár)
12 dkg dió
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
3 ek. barna cukor

A tetejére:
1 tojássárgája
barna cukor

  1. Tálba mérjük a lisztet, sót, cukrot, majd a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a krémsajtot és egynemű tésztává gyúrjuk a vajas "morzsával". 
  2. A tésztát két részre osztjuk és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük pihenni ~1 órára.
  3. Míg a tészta pihen, a diót és csokoládét késes aprítóban "összedaráljuk." 
  4. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. Egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
  5. Az egyik adag tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen ~40 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. Megkenjük a lekvár felével, majd éles késsel, vagy pizzaszeletelővel 16 egyforma cikkre vágjuk. Ezután megszórjuk a csokoládés dió felével, majd 1,5 evőkanál barna cukorral.
  6. A cikkeket széles végüknél fogva óvatosan feltekerjük. A kifliket egymás mellé tepsire sorakoztatjuk. A tetejüket lekenjük tojássárgájával, majd megszórjuk barna cukorral. 
  7. Előmelegített sütőben ~25 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük. Míg sülnek, elkészítjük a második adagot is.











Ihletadó receptek itt és itt. :)



12 megjegyzés:

  1. Á, kicsit sem vigyorgok. :)))) Épp tegnap ettük meg az utolsó pár darab kiskiflit, amik egész nyugodtan lehetnének a te csoda klassz diós-csokisaid unokatesói. Olyan egyformák, hogy csuda! :D Nem várok karácsonyig, megmutatom most priviben. ;)
    A tiéd nagyon finomnak látszik: dió, málnaleki, csoki - ez a hármas abszolút nyerő nálam. Már ott kopogtatok nálatok egy kis kóstoló reményében. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát én ezen már meg se lepődök! Hiába no a rokonlélek az rokonlélek, ha sütiről van szó, akkor is. :) Meglestem, nagyon szépek! Mindjárt nyitom az ajtót, gyere, foglalj helyet! Már hozom is a sütit!

      Törlés
    2. Ez bizony így van, rokonlelkek vagyunk. :) Máris leülök, és már kapkodom is a kiflikéket erről a csodaszép tortatálról. :D

      Törlés
  2. Kedves Druszám,
    Miért "szenvedjek", ha Te megsütötted, sőt Ágiasítottad :) Csere? Nagyon szép amúgy :) Amúgy biztosan finom is - Macskanyelv, kérlek küldess nekem is néhányat, ha már úgyis kopogtatsz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Örülök, hogy tetszik az Ágiasítás! Természetesen félretettem a részed, s ha Macskanyelv vállalja a fuvarozást, azt én is megköszönöm! ;) ♡ Ó! Cserére mindig vevő vagyok! :)

      Törlés
  3. Nagyon jól néznek ki biztos finomak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) ...bizony azok voltak. Ezt az illékonyságuk bizonyítja. :D

      Törlés
  4. Gyönyörű fotók, Ági! :) Nálam is nagyon régóta tervbe van már véve, csak nem igazán volt időm receptek után kutakodni. De most már nem is kell, máris viszem tovább tőled a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy, köszönöm! Örülök, ha tetszik! :) De jó, de jó! Remélem nektek is ízleni fog! :D

      Törlés
  5. Milyen szép kis csinoskák lettek! :) Tudom, hogy már egy morzsa sincs belőle, de én is szívesen elfogadtam volna pár darabot. ;)
    Amúgy nálam is már olyan rég tervbe van véve, csak még nem sikerült elkészíteni. Valahogy beszúrom a véget nem érő "muszáj elkészíteni, nagyon finom" listámra. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Örülök, hogy neked is tetszik! :) ...á! Fénypostával bármikor tudok küldeni! ;) Nyisd az ablakot, mindjárt odaérnek. Jó is, hogy feltetted a listára, mert tényleg érdemes elkészíteni, mert tényleg nagyon finom. :D Nálunk tuti lesz karácsonykor is. ...de lehet, hogy még hamarabb is. ;)

      Törlés