Oldalak

2014. december 30.

Csirkehúsleves









Szeretjük a húslevest. :) Főleg csirkéből. ...és fácánból is, de ez a szárnyas ritkábban fordul elő itthon, így marad a csirke. ;) Nem is emlékszem, hogy mikor főztem először húslevest. Azt hiszem ez is az első saját konyhához köthető. Persze telefonos segítséggel. :D Akkoriban a főzési időt én kicsit rövidítettem, de így, hosszú órákig főzve egészen más íze van. ...és más színe. :) A legjobb az egészben, hogy az ember reggel felteszi, -túl sokat nem kell foglalatoskodni vele-, szépen elpöszörög magában, és ebédre kész a remek leves.





 


Hozzávalók 4-6 főre:
1 kg csirkehús vegyesen (szárny, comb, far, esetleg mell)
3 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
2-3 fej pici vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis darab zeller
4-6 csiperke
4 marék zöldborsó
1 étkezési paprika
1 csokor petrezselyem
6-8 szem fekete bors
5-6 szem szegfűbors
frissen reszelt szerecsendió

levestészta a tálaláshoz (cérnametélt, csiga, vagy amit szeretünk)



  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, gyökeret hasábokra vágjuk. A paprika kocsányát és ereit kivágjuk, beletesszük a fokhagymagerezdeket, egy kis vöröshagymát és fogpiszkálóval átszúrva rögzítjük, így szépen együtt maradnak. A petrezselymet megmossuk, csokorba kötjük. A gombát cikkekre vágjuk.
  2. A húst megtisztítjuk -bőrét rajtahagyjuk- , átmossuk, majd egy nagy fazékban felengedjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot, szegfűborsot, majd kis lángon elkezdjük főzni. Ha felforrt, takarékra tesszük és a keletkező habot folyamatosan leszedjük a leves tetejéről úgy, hogy a borsot lehetőleg ne halásszuk ki. :)
  3. Mikor a hús átfőtt, a habot leszedtük, a leveshez adjuk a zöldségeket. Ha kell, még sózzuk, ízesítjük szerecsendióval és takarék lángon 3-4 órán át főzzük. Közben, ha kell, a vizet pótoljuk. A főzés végéhez közeledve a levesbe tesszük a petrezselyemzöldet is. Kóstolunk, ha kell, még ízesítünk.










A leves mellé főzhetünk még karfiolt, kelbimbót, vagy a levesbe tehetünk egy cikk kelkáposztát, kis darab karalábét néhány darab csirkemájat. ...ki mit szeret. :) Szóval lehet még gazdagítani. :D Ez esetben a leves után -persze kis idő elteltével- bőven elég egy szelet sütemény. ;)

4 megjegyzés:

  1. Hű, asszem tegnap nálatok kellett volna maradnunk, hogy ma délben ilyen finomságot ehessünk. :D Nem is kell más, csak egy ilyen finom húsleves. :) Én gyerekkoromban ettem a legfinomabb tyúkhúsleveseket, apai nagymamám valami fergetegesen tudta készíteni, és igen, nagyon sokáig főzte, ami miatt 4 óra előtt nem is ülhettünk asztalhoz, pedig a tyúkot reggel 6-kor vágta le. :D De megérte várni.
    Irtó ügyes vagy, hogy ilyen levest is tudsz főzni, mert nem mindeki ért hozzá ám. Én pl. nem ettem jót azóta se. De a tiéd kecsegtetően néz ki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Hát látod, az lehet! :)
      Nálunk Anyu tud fergeteges húslevest főzni. Én még gyerekcipőben járok a témában, de igyekszem. No legközelebb megejtünk egy jó kis levesezést, aztán megszakértjük a témát. :D Örülök, hogy tetszik, addig is küldöm a kóstolót! :)

      Törlés
    2. Én csak itt tátom a szám, és nézem, hogy abban a szépséges tányérban milyen jól mutat ez a finom leves. Most is meg tudnám enni, éhes is vagyok már. :)

      Törlés
    3. Remélem, hogy a levesestál és tartalma maradéktalanul megérkeztek délre az konyhaablakba/asztalra! :D Örülök, hogy még mindig tetszik! ;)

      Törlés