2014. október 31.

Mini sütőtökös piték









Párom szüleitől minden évben kapunk sütőtököt. Jófajta édes sonkatököt. Igaz, eddig csak én ettem, de Csemete lelkes kis szövetségesem lett a sütőtökevészetben. :) Délelőtt egy egész tök vándorolt szépen feldarabolva a sütőbe, hogy aztán Csemeteebéd és sütőtökös pite is készülhessen belőle. ...jó, azért néhány "kocka" megmaradt nekem. ...csak úgy. ;)






Hozzávalók 6 pitéhez:
A tésztához:
14,5 dkg sima liszt
1 kk. sütőpor
5 ek. vaj
6 dkg barna cukor
1 tojás
1 csipet só

A töltelékhez:
25 dkg sült tök
2 ek. barna cukor
1 tojás
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet só

A tetejére:
fehér csokoládé

  1. A tészta hozzávalóit kézzel összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva ~1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
  2. A töltelékhez a tök húsát villával összetörjük, majd hozzáadjuk a tojást, barna cukrot, fűszereket és az egészet egyneművé keverjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A tésztát elosztjuk, majd elegyengetjük a formákban. Belekanalazzuk a tölteléket és ~20 perc alatt készre sütjük a pitéket.
  4. Még langyosan kiszedjük őket a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  5. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, majd tetszés szerint díszítjük vele a pitéket.








2014. október 29.

Gyömbéres-citromos méz kakukkfűvel









Tudom, hogy nagyon sokan vagyunk, akik ismerjük, szeretjük ezt a keveréket. :) Bevallom, én csak tavaly télen készítettem először, de nagyon megszerettem. Idén eddig vártam vele, de tegnap kiderült, hogy Páromnak fáj a torka, így aztán muszáj volt gyorsan nekilátni. :) Na ez most úgy hangzott, mintha valami hatalmas munka lenne. :D Az előkészítés nem tart tovább pár percnél. Igaz, utána érdemes érlelni 1-2 napot, de aki bírja a friss gyömbér erejét, fogyaszthatja frissen is. Mondjuk szerintem a pihenő után jobb a hatása. Anyu is évek óta készít ilyen keveréket és szorgalmasan fogyasztják is. Azért én hogy, hogy nem, ezen is variáltam picit. Mivel a kakukkfű köhögéscsillapító hatását jól ismerem -anno rengeteg kakukkfűteát megittam és tényleg sokat segített-, gondoltam csempészek ebbe a csoda keverékbe is. :) 






Hozzávalók:
1 egész citrom (kezeletlen)
5 dkg friss gyömbér
3-4 ágacska friss citromillatú kakukkfű
méz

  1. A citromot jól megmossuk, leszárítjuk, majd felkarikázzuk. A karikákat félbe/negyedbe vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, majd a szeleteket vékony csíkokra vágjuk. A kakukkfüvet megmossuk, leszárítjuk.
  2. Egy kis üvegbe rendezzük a citromot, gyömbért, kakukkfüvet, majd felöntjük annyi mézzel, ami ellepi.
  3. Lezárva, hűtőbe tesszük 1-2 napra, ezután fogyasztjuk.






Ha szeretjük elrágcsálni a citromot, gyömbért, vághatjuk őket egész apróra is. ...mondjuk én így is megeszem. :D De csak óvatosan persze. 

2014. október 28.

Elröppent nyolc hónap :)












Csemete ma nyolc hónapos. Hihetetlen, hogy milyen sebességgel robogott el a tavasz, azután a nyár. ...és igaz, hogy egy ideje, már hivatalosan ősz van, mégis olyan szép idő volt eddig, hogy nem is gondoltam rá, hogy ennek az évszaknak is mindjárt vége. :) Bár az óraátállítás ezen azért némiképp változtatott. Most már korán sötétedik. A Nap hamar lebukik a horizont alá, maga után húzva a hűvös estéket. A hűvös estéket pedig jó kis csípős hajnalok követik. Jó egy hete még délután 20 °C volt, most a ragyogó napsütés ellenére sem kúszott feljebb a hőmérő higanyszála 15 °C-nál. A mai reggel pedig különösen csípősre sikeredett, mert megérkezett az első fagy is. Ideje volt hát, hogy előkerüljön a téli sapka és pulcsi a szekrény mélyéről. :) Ezeket az apró holmikat még a váradósságom alatt készítettem. Ahogy telt-múlt az idő, egyre több minden járt a fejemben, hogy miket szeretnék Csemetének saját kezűleg megcsinálni. Akkor találtam ki, hogy milyen legyen a szoba fala, napokig csak színmintákat nézegettem. "Törzsvásárló" lettem egy nagyon klassz, csöppnyi méteráru boltban, ahonnan egyszer olyan felpakolva sikerült elindulnom, hogy alig fértem fel a buszra, mert azt a mennyiségű töltő anyagot, amit vettem, nem bírtuk kisebbre összepréselni. :D Itthon pedig kispárnákat, gumis lepedőket és kis takarókat varrtam. Hozzájuk illő kobakvédőt, körben a kiságyba. Ez azóta már lekerült, mivel Csemete olyan kis mozgékony, hogy csak belegabalyodott volna. Vagy jó két hónapja volt egy pár nap, mikor folyton azon nevettünk, hogy bebújik alá és ott kukucskál ki az ágyból. Így nem csak a mozgékonyság, hanem a kíváncsiság miatt is jobb volt leszedni. ...és igen, akkor készült ez a sapi, a pulcsi és a takaró is. Nagyon szeretek kötni. :) Ezt a szép türkiz fonalat még Párom anyukájával együtt vettük. Pontosabban ő vette, mert én csak kinéztem. Aztán pedig megkötöttem. :D Nagyon sokat gondolkodtam, hogy mekkorák legyenek a ruhák, de szerencsére sikerült addig számolgatni, míg akkorára sikeredtek, hogy most pont jók lesznek. :) Talán a pulcsi kicsit nagy is, de sebaj, legalább jól alá lehet öltözni. :) A sapi bélelve van, egy kis puha pamuttal, a takaró pedig kapott egy flanel réteget, így az sem olyan szellős. Hármójuk közül a takarót idestova már nyolc hónapja használjuk. Kicsit már bolyhos is, mert óriási nagy kedvenc. Remélem a többiek is azok lesznek. :D A pulcsi mintáját pedig az a kis Kutyus csörgő ihlette, aki még jóval Csemete születése előtt költözött hozzánk. Ő volt az első játékunk. :D



Ez a kép még Csemete születése előtt készült. Itt még látszik a kobakvédő is. :)






2014. október 27.

Hawaii csirkemell









Ha jól számolom, legalább 20 éve nem ettem ilyet. :D Ami eléggé nem szép tőlem, tekintve, hogy gyerekként mennyire odáig voltam érte. De azt hiszem nem csak én, hanem a testvéreim is. Egy biztos, ez egy igazi gyerekeknek való étel. Már ha szeretik. :) Nekem erről az ételről egyébként legkevésbé Hawaii jut eszembe (mivel ott még nem is jártam :D). Annál inkább a gyerekkori nyaralások a Balatonnál. Alapvetően önellátó nyaralók voltunk/vagyunk, így nem jártunk el étterembe. Leszámítva azt a jeles napot, mikor is a kiadós strandolás után szépen felsétáltunk a nyaralóba, összekészülődtünk, kicsinosítottuk magunkat és elsétáltunk a közeli étterembe, mintegy megkoronázandó a balatoni nyarat. :D Mi gyerekek már előre izgatottan vártuk ezt a különleges alkalmat. Leültünk, Apuék felütötték az étlapot és szépen felolvasták az összes ételt, amiből mi gyerekek választhattunk. Hosszas tűnődés és tanácskozás után valahogy mindig a hawaii csirkemellre esett a választás. Esetleg a rántott szeletre. ...de mert azt otthon Anyu milliószor finomabbat készített, így mégiscsak maradt az előbb említett ananászos hús. Szigorúan sült krumplival. Illetve hasábburgonyával, hogy egészen pontos legyek. Na ebből az ételből nem kellett gyerek adagot kérni. :D Most, hogy Párom hozott egy szép friss ananászt, itt volt az ideje egy kis nosztalgiázásnak. :)




 

Hozzávalók 3-4 személyre:
1 egész csirkemell
8-10 szelet ananász (friss, de lehet konzerv is)
6-8 szelet füstölt sonka
3 ek. vaj
reszelt sajt
kevés sima liszt

bors

  1. A csirkemellet megtisztítjuk, kicsontozzuk és 6-8 szeletre vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük, lisztbe forgatjuk. Serpenyőben felforrósított vajon a szeletek mindkét oldalát pirosra sütjük.
  2. Az elősütött húst tűzálló tálba tesszük. Minden szelet tetejére teszünk egy-egy szelet füstölt sonkát, majd egy-egy szelet ananászt. A maradék ananászt felkockázzuk és a hússzeletek közé rendezzük.
  3. Az előkészített ételt megszórjuk bőven reszelt sajttal, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben ~15-20 perc alatt készre sütjük. Hasábburgonyával tálaljuk.







2014. október 23.

Diós-hagymás cipó









Újabb lendületet vett a kenyérsütés itthon. Pontosabban a kísérletező kedv. A Kenyér világnapjára készült hagymás kenyeret fejlesztettem kicsit tovább. ...és most kerek formában sütöttem. :) Így helyes, kis cipóforma lett. A minap Babette őszi kenyerét nézegettem és megfogalmazódott bennem a kérdés: Hogy van az, hogy imádom a diót, szeretek kenyeret sütni, mégsem készítettem még soha diós kenyeret? A zserbóhoz tört dió úgy is kicsit sok lett, így nem árválkodott sokáig a konyhapulton. :) A hagymától kissé édeskés és puha tésztához remekül passzol a ropogós dió. Akár magában is meg tudnám enni ezt a kenyeret, de nem rontja el egy kis vaj és kéksajt sem. ;)






Hozzávalók:
45 dkg kenyérliszt BL80
10 dkg sima liszt
2 ek. búzakorpa
4 ek. búzacsíra
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg vaj
2 marék dióbél
3 dl tej
3 ek. natúr joghurt
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor



  1. A hagymát apró kockákra vágjuk és vajon üvegesre, kicsit aranybarnára pirítjuk. A diót durvára vágjuk, száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. A hagymával együtt hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt kevés liszttel, cukorral, langyos tejben felfuttatjuk. 
  3. Tálba mérjük a kétféle lisztet, búzakorpát, búzacsírát, sót. 
  4. A lisztes keverékhez adjuk a pirított hagymát, diót, a joghurtot és a felfuttatott élesztőt. Kézzel jól összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, cipót formálunk belőle és kerek sütőformába tesszük. (Nálam 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma, sütőpapírral bélelve.) A cipót lehintjük liszttel, tetejét kereszt alakban bevágjuk.
  6. Betesszük a sütőbe, a hőfokot 200 °C-ra állítjuk és ~1 óra alatt készre sütjük a kenyeret. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk fölé alufóliát.








A sütési technika még tesztelés alatt van. :) Ilyen formán ez az első variáció. További próbákról lesz majd kiegészítés. ...remélem. ;)

2014. október 22.

Kekszes-ananászos bébiétel






Szépen menetelünk az új ízek megismerésének útján. ...ami néha kicsit rögös, de azért alapjában véve nagyon szerencsésnek mondhatom magunkat, mert Csemete eddig nagyjából a brokkolit és a krumplit nem fogadta túl nagy lelkesedéssel. Igaz, kis időre a nyers alma is kiesett a kosárból, de ő azóta már visszatornázta magát. Most gyümölcsben utazunk többnyire, persze a zöldséges is folyamatos tesztelés alatt vannak. Gyümölcsök közül az őszibarack-alma-körte-banán négyes azt hiszem nyerő. Ezt a négyest egészíti ki mostantól az ananász. :) Párom nagyon szép, érett ananászt hozott, amit gyorsan meg is kellett kóstolni. Csemete lelkesen ízlelgette és gyorsan be is kanalaztuk ebédre. A gyümölcsből nekünk is készült "felnőtt" ebéd, de azért a jó részét meghagytuk babacsemegének. :)







Elkészítés:
  1. Az alaposan megtisztított ananász húsát apró kockákra vágjuk, majd botmixerrel pépesítjük.
  2. Az ananászpürét tálkába öntjük, beletördeljük a kekszet és hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon. 
  3. Kanállal jól átkeverjük, ha kell, kevés forralt vízzel hígítjuk. Pár csepp citromlevet tehetünk hozzá, ha a gyümölcs nagyon édes.




2014. október 21.

Babapiskóta









Eddig nemigen fogyott nálunk a babapiskóta. Csak akkor vettem, ha valamilyen édességhez kellett. Pedig már rég kinéztem magamnak, hogy meg kéne próbálni itthon gyártani, talán akkor több fogyna. Na nem mintha ez lenne az elsődleges cél, hogy megnöveljem az éves babapiskóta fogyasztásunkat. :D Most végre rászántam magam. Annál is inkább, mivel Csemete is lassan elkezdheti rágicsálni az ilyesmit. Akkor pedig százszor inkább a házi, mint valami agyoncukrozott bolti. Bár meg kell hagyni, azért gyerekként anno mi is vígan csápoltuk befelé. :D ...lehet, hogy pont azért. ;) Az eredeti recepten kicsit változtattam, mert kevesebb cukrot használtam. Egész pontosan, a készülő piskóták tetejét én már nem szórtam meg.







Hozzávalók 50-55 db piskótatallérhoz:
10 dkg sima liszt
2 ek. étkezési keményítő
7,5 dkg barna cukor
3 tojás
1 csipet só


  1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra hőlégkeverésen. Két tepsire sütőpapírt fektetünk.
  2. A tojásokat ketté választjuk. A fehérjét csipet sóval félkemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.
  3. Hozzáadjuk a villával elkevert tojássárgájákat, óvatosan beleforgatjuk, majd rászitáljuk a lisztet, étkezési keményítőt és óvatos, de gyors mozdulatokkal beleforgatjuk azokat is a tojásos masszába. 
  4. A kész tésztát habzsákba töltjük, majd egymástól kicsit távolabb ~3 cm átmérőjű korongokat formálunk a sütőpapírra. (Sülés közben kissé kiterülnek. :) Végül nekem ~4 cm-es tallérok lettek.)
  5. A két tepsit betesszük a sütőbe, majd ~8-9 perc elteltével megcseréljük őket, hogy az addig alul lévő tepsiben is szépen megpiruljon a piskóta, majd így sütjük további ~2-3 percig.








Ez a piskóta nem az a hagyományos, kemény, száraz. Persze lehet, hogy ha eleget tudna pihenni, keményebb lenne, de erre nálunk semmi esélye nincs. :D
Ha hagyományos babapiskóta formát sütünk, akkor ebből a mennyiségből ~30 db piskóta jön ki.


Ihletadó recept itt. :)