Oldalak

2015. január 20.

Ciabatta












Régóta próbálkozom ciabatta sütéssel. Rengeteg recept, rengeteg várakozással és izgatott kíváncsisággal eltelt óra, rengeteg finom kenyérféle és még több nevetés a google fordítónak hála. :D Mert hogy ilyen szinten azért nem gyűröm az angolt, se az olaszt, egyéb nyelvekről már nem is beszélve. De most azt hiszem sikerült megtalálni azt a receptet -Carol Field - The Italian baker című könyvéből-, amivel igazán szép lett ez az olasz kenyér.
Ciabatta-t először Arnaldo Cavallari készített 1982-ben, válaszul a népszerű francia bagettre. Azóta a ciabatta meghódította az egész világot és mint minden kenyérfélének ennek is számtalan variációja született. Köztük ez is. :)



 





Hozzávalók 4 db ciabatta-hoz:
A kovászhoz (50 dkg):
180 + 60 ml szobahőmérsékletű víz
fék kk. szárított élesztő
28 dkg kenyérliszt BL80
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

A tésztához:
50 dkg kovász
50 dkg kenyérliszt BL80
1 tk. szárított élesztő
5 ek. langyos tej
250 ml szobahőmérsékletű víz
1 ek. olívaolaj
1 ek. só


  1. Előző nap elkészítjük a kovászt. A 60 ml vízben elkeverjük az élesztőt és ~10 percig pihentetjük.
  2. Tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a vizet, majd a feloldott élesztőt és kézzel összeállítjuk a tésztát. 3-4 percig dagasztjuk, majd olajozott tálba tesszük, amit fóliával lezárunk és így pihentetjük a kovászt szobahőmérsékleten 12 órán át.
  3. Másnap elkészítjük a tésztát. A tejben elkeverjük az élesztőt és ~10 percig pihentetjük. A kovászt tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztős tejet, a vizet, majd kézzel kicsit átdolgozzuk. Hozzáadjuk a sót, olívaolajat és a lisztet. Kézzel összeállítjuk a tésztát, majd jó 10 percig dagasztjuk, amíg fényes, ruganyos lesz, elválik a kezünktől és az edény falától. Ha abbahagyjuk a dagasztást, a tészta ragacsossá válik, de nem baj, ilyennek kell lennie.
  4. A tálat kiolajozzuk, visszatesszük bele a tésztát és fóliával szorosan lezárjuk. ~2 órán át kelesztjük szobahőmérsékleten.
  5. Sütés előtt ~30 perccel előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra. Sütés elején egy tepsiben, vagy fém tálban vizet teszünk a sütő aljába, ezt félidőben óvatosan kivesszük.
  6. A megkelt tésztát liszttel -alaposan- megszórt deszkára borítjuk, majd a tetejét is bőven meghintjük liszttel és ~40x25 cm-es téglalappá igazítjuk. A széleket éles késsel körbevágjuk, majd 4 db 10x25 cm-es részre vágjuk a tésztát. Egy 40x35 cm-es tepsit lefedünk sütőpapírral úgy, hogy sütőpapírból elválasztókat készítünk -keresztben 4 részre osztva a tepsit-, hogy majd ne nőjenek össze a kenyérkék. Óvatosan belehelyezzük a tésztát, majd 20-25 perc alatt készre sütjük a ciabatta-t.
  7. Rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.








Kicsit változtattam a recepten. Az eredeti a kovászhoz és magához a tésztához is fehérítetlen (BL112) lisztet használ. Talán a következő sütésig sikerül ilyet is beszerezni. ;)
 

8 megjegyzés:

  1. Csodás képek, nagyszerű kenyér! Jól tetted, hogy annyifelé nézelődtél ciabatta-ügyben, és megalkottad ezt a szépséget. :)
    Emlékszem, mi is odavoltunk a ciabbatáért, amikor egyszer készítettem, és nem is értem, miért nem sütöttem azóta se.
    Bizony a fehérítetlen kenyérliszt nekem is hiányzott, pedig a kenyeres könyvemben annyi receptben olvastam hozzávalóként. Van egy tippem, hol vehetnék, és ha találok, veszek neked is. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! ♥ :)
      Ó, igen, emlékszem! Elhiszem, hogy ti is odavoltatok érte. :)
      Hát igen... ami ezt a lisztet illeti, tutira szerzek valahonnan, mert ahogy olvastam róla, ezzel csuda kenyereket lehetne sütni. :D Ha én is találok én is veszek neked is! :D

      Törlés
    2. Jáj, de cuki vagy! És ha véletlenül egyszerre veszünk egymásnak, az sem baj, el fog fogyni. :D

      Törlés
    3. :D ...igen, nekem is ez jutott eszembe. :D

      Törlés
  2. Érdemes volt kísérletezni, nagyon szép lett kívül-belül! :) És szuperek a fotók! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hankka, de aranyos vagy! Köszönöm szépen! :)

      Törlés