Oldalak

2015. december 19.

Almás-szilvás galette












Egyszerű és könnyű sütemény. Csak a fantáziánkra van bízva, hogy milyen gyümölccsel készítjük és hogy hogyan "díszítjük". Én most szilvarózsával tettem egy kicsit ünnepivé. :) A ropogós tészta, a vaníliakrém és a savanykás gyümölcsök nagyon jól illenek egymáshoz. A tejszín pedig már csak "hab a tortán". :D












Hozzávalók 2 db-hoz:
A tésztához:
20 dkg sima liszt
110 dkg vaj
5 dkg cukor
1 kávéskanál só
50 ml tej
1 tojássárgája

A töltelékhez:
6 szem szilva magozva, vékonyra szelve
2 kis alma magházától megfosztva, vékonyra szelve
2 tojás
3 evőkanál cukor
1/2 vaníliarúd

A lekenéshez:
3 ek. tej
1 kávéskanál cukor


  1. A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, sót, tojássárgáját és a tejjel sima, egynemű tésztává gyúrjuk. A kész tésztát két részre osztjuk, cipókat formálunk és fóliába csomagolva ~1 órára a hűtőbe tesszük pihenni. 
  2. A vaníliakrémhez a cukrot a tojásokkal és a vaníliarúd kikapart magjával habosra keverjük, majd gőz fölött folyamatos keverés mellett -vigyázva, nehogy kicsapódjon a tojás- felfőzzük. (Akkor jó, ha szépen besűrűsödik, habos lesz és megnő a térfogata.) Levesszük a gőzről és kihűtjük.
  3. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Egy nagy tepsire sütőpapírt fektetünk. A tésztacipókat -lisztezett felületen- egyenként 25 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A köröket tepsire helyezzük. 
  4. A tésztakörök közepén -úgy, hogy a széleken ~3 cm-t üresen hagyunk- elosztjuk a vaníliakrémet. Elrendezzük rajta az almát és szilvát, majd a tészta szélét óvatosan, körben felhajtjuk. 
  5. A tésztát megkenjük cukros tejjel, majd előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a süteményt. 
  6. Tálaláskor porcukorral hintjük és tejszínhabot kínálunk mellé. 











Tipp: A tésztából több, kisebb süteményt is készíthetünk. A gyümölcs választásánál arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl lédús, ne áztassa el a tésztát sütés közben.


A receptet megtaláljátok a Kifőztük decemberi számában is. :)
 

2 megjegyzés:

  1. A kedvenc tésztámat ilyen köntösben én még sosem sütöttem meg, de nagyon tetszik így is, pláne azokkal a gyümölcsökkel, amivel te készítetted. A vaníliakrém pedig szintén nyerő. De azért kérek szépen egy kis habot is a "tortára".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ez csak természetes. Épp most főtt ki a kávé, jut oda is egy kis hab. :D Mindjárt szelem a sütit, gyere ülj le!

      Törlés