2015. november 29.

"Mosolyogni tessék!"









"Mosolyogni tessék! Persze nem szüntelenül, nem reggeltől estig, de bujkáljon bennünk a mosoly - minden eshetőségre készen -, hogy bármikor felragyoghasson. Mert a mosoly meggyőződésem szerint mindig egy kis fényt hoz az életünkbe, meg a máséba is. Kicsike fényt, de sok kicsi, mint tudjuk, sokra megy."
Janikovszky Éva












Békés adventi készülődést kívánok mindenkinek! ♥
 

2015. november 25.

Mákos béles









Lassan, de biztosan közelednek az ünnepek. Az idő is egyre inkább téliesre fordul -ami valljuk be, épp időszerű így november végén :)-, eljött hát az ideje a sütemény főpróbáknak. Még sosem készítettem mákos bélest, pedig nagyon szeretem az efféle tésztákat. Két omlós lap között jó sok töltelék. :D Első próbaként Horváth Ilona-féle bélest sütöttem. Most sem csalódtam, mert az eredmény nagyon klassz lett. :) Azt hiszem nem is kell több próba, maradok ennél a receptnél. Az ünnepek alatt is biztos, hogy asztalra kerül. :)









Hozzávalók egy 20x25x6 cm-es sütőtálhoz:
A tésztához:

30 dkg sima liszt
15 dkg vaj
2 ek. cukor
1 tojás
csipet só


A töltelékhez:
25 dkg mák
20 dkg cukor
3 dl tej
5 dkg búzadara
1/2 citrom reszelt héja
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 tojásfehérje

1 kis alma reszelve
 

Továbbá:
kevés tej a tészta lekenéshez
porcukor a tálaláshoz


  1. A mákot a cukorral elkeverjük, és megdaráljuk. A töltelék hozzávalóit -a tojásfehérje kivételével- fazékba tesszük és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, míg a krém besűrűsödik. A tűzről levéve kihűtjük. 
  2. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, két részre osztjuk úgy, hogy az egyik kicsivel nagyobb legyen. A nagyobb részt ~24x29 cm-es lappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt sütőtálba igazítjuk, így lesz egy kis oldala a tésztának. 
  3. A kihűlt mákos krémhez forgatjuk a két tojás felvert habját, a reszelt almát, majd a tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán. 
  4. A második lapot 20x25 cm nagyságúra nyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Villával megszurkáljuk, tejjel lekenjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~35 perc alatt készre sütjük a bélest. 
  5. A tepsiből kivéve kihűtjük, tetszés szerint szeleteljük. Tálaláskor porcukorral hintjük.










2015. november 20.

Piña colada smoothie












Ezer éve szeretnék ilyen turmixot készíteni, de sosem sikerült igazán "szépen" összeturmixolni. Igaz, eddig csak egy botmixerrel próbálkoztam. :D De most végre sikerült és igazán finom lett. :) Ebben a fura őszi-tavaszi időben kellemes itóka lehet akár reggelire, vagy délután uzsonna helyett is. ;) Mivel alkoholmentes, mindenki bátran fogyaszthatja. Nálunk Csemetének is nagyon ízlett, úgyhogy biztos, hogy sokszor lesz még.









Hozzávalók 2 személyre:
20 dkg friss ananász (tisztítva, behűtve)
4 ek. kókuszreszelék
3 dl kókusztej
kókuszcukor ízlés szerint
kókuszforgács a díszítéshez

  1. A hozzávalókat turmixgépbe tesszük és néhány perc alatt krémesre turmixoljuk.
  2. Ha szükséges hígíthatjuk még kókusztejjel.
  3. Az italt kókuszforgáccsal díszítjük.











Az ital készítéséhez a Nutribullet turmixgépet a delimano.hu biztosította.

2015. november 16.

Chiamagos vekni












Rég sütöttem már magos kenyeret. Épp itt volt az ideje, egy jó kis magos vekninek. Most került bele chiamag is, amitől a tészta egészen klassz állagot kapott. Puha, szinte szaftos marad a belseje még harmadnap is. ...igen, harmadnap, mivel olyan jó laktató, hogy nem fogyott el két nap alatt. :D Igaz, közben több olyan étel is készült, amihez nem kellett kenyér. :D













Hozzávalók ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
20 dkg sima liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg chiamag
3 dkg lenmag
3,5 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
1 ek. cukor
3 ek. folyékony kókuszzsír



  1. Az élesztőt a cukorral és egy evőkanálnyi liszttel langyos vízben felfuttatjuk. 
  2. A kétféle lisztet, chiamagot, lenmagot, sót és kókuszzsírt tálba tesszük. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összedolgozzuk a tésztát. Lágy, de gyúrható tésztát kapunk, amiből cipót formázunk, lehintünk liszttel és letakarva 30 percig pihentetünk. 
  3. A pihentetett tésztából veknit formálunk és a sütőtálba tesszük. Tetejét hosszában bemetsszük, majd a kenyeret hideg sütőbe tesszük. 
  4. A sütőt 185°C-ra állítjuk és ~1 óra alatt készre sütjük a kenyeret. Rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük. 











A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)

2015. november 13.

Csokoládétorta mézes fügével









Elég ritkán eszünk friss fügét. Régebben is inkább az aszalt változat fogyott itthon, akkor is inkább csak én ettem. :D Nemrégiben Anyuéknál voltunk és -a jó időnek köszönhetően- a náluk cseperedő fügebokrokon még ott csücsült egy kosárkányi gyümölcs. :D Kaptunk belőle mi is. Pár napig a hűtőben pihentek, mert hirtelen nem is tudtam, hogy mit készítsek belőlük. Sokféle ételen gondolkodtam, és végül -micsoda meglepetés :D - a sütemény mellett döntöttem. ;) Egy igazán csokoládés csokitortával és némi tejszínnel nagyon finom hétvégi desszert lett belőle.









Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű sütőformához:
A tésztához:
15 dkg jó minőségű étcsokoládé
15 dkg vaj
18 dkg barna cukor
10 dkg sima liszt
2 ek. holland kakaópor
2 tojás
csipet só

A mézes fügéhez:
6-8 szem kisebb füge
4 ek. méz

A tetejére:
2 dl habtejszín
2 ek. vaníliás porcukor

  1. A vajat a csokoládéval vízgőz felett folyamatosan kevergetve felolvasztjuk. Levesszük a gőzről, langyosra hűtjük. 
  2. A lisztben elkeverjük a sót és a kakaóport. A cukrot a tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a csokoládés krémet, végül beleforgatjuk a lisztes keveréket. 
  3. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, elegyengetjük és 180°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve rácsra téve kihűtjük. 
  4. A tejszínt a porcukorral habbá verjük. 
  5. Serpenyőben felhevítjük a mézet, majd beletesszük a félbe vágott fügét és egyszer átfordítva néhány perc alatt átsütjük. Vigyázzunk, ne essen szét. 
  6. A tortát tejszínhabbal és fügével díszítve tálaljuk.










A receptet a Kifőztük novemberi számában is megtaláljátok. :)
 

2015. november 11.

Őszi alkony


















Balázs Béla - A kert és az asszony
Hatalmas ősz van. Behódolt a kert,
a fák mezítlen, néma foglyok állnak,
elébe szórván kincseit a nyárnak
most ítéletre várnak. Vár a kert.

Az erdőn fent még zajlik a csata.
Lélegzetfojtva hallgat lent a kert,
s íme a nyárnak futó csapata
véres zászlót az alkonyégre vert.

Egy asszony áll a kopasz fák között.
Dacosan, mint egy elárult vezér
nézi a pírt a barna hegy fölött.

Gőgöshalványan, mozdulatlanul.
Remeg a kert körötte, s egy levél
félve, puhán könnyes szemére hull.











2015. november 10.

Sütőtökös csirke curry









Sosem készítettem még sütőtökös főételt. Lehet, hogy azért, mert a sütőtök mindig hamarabb elkopott csak úgy magában sütve, vagy valami édességben. :D No persze ez csak az egyik ok. A másik, hogy eszembe sem jutott hússal párosítani... Pedig nagyon jó! Még páromnak is ízlett, igaz ő csak pár falatot evett belőle, mivel nincs igazán kibékülve a sütőtökkel. ...annyi baj legyen, majd megeszem én! :D Az biztos, hogy ez a finom fűszeres étel felkerült a menübe. :) Egy ilyen borongós napon pedig igen jó választás, mert az íze mellett színével és illatával egy kis napfényt csal a konyhába. ;)









Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg csirkemellfilé
40 dkg sütőtök (tisztítva)
1 piros húsú kaliforniai paprika
4 közepes paradicsom 
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
hüvelykujjnyi friss gyömbér
1 teáskanál barna mustármag
1 teáskanál nigellamag
1 kávéskanál kurkuma
1 evőkanál édeskés curry

1 evőkanál kókuszzsír

A tálaláshoz:
párolt rizs (barna és vadrizs keveréke)
3 dl natúr joghurt
kis csokor friss menta finomra vágva

  1. A sütőtököt és csirkemellfilét egyforma kockákra vágjuk. Félre tesszük. 
  2. A megtisztított zöldségeket -paprika, paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma-, felkockázzuk és a gyömbérrel együtt turmixgépben pürésítjük.
  3. Wokban felforrósítjuk a kókuszzsírt. Rátesszük a fűszereket és addig pirítjuk kevergetve, míg a mustármag pattogni kezd. Ekkor hozzáadjuk a csirkehúst és dobva-rázva lepirítjuk. 
  4. Mikor a hús aranybarna pírt kap, rátesszük a zöldségpürét a sütőtököt és közepes lángon készre főzzük az ételt.
  5. Tálaláskor párolt rizzsel és mentás joghurttal kínáljuk.