Oldalak

2016. március 17.

Krémsajtos-pesztós virágkalács


















Virágkalács. Ha már itt a tavasz. :) Ezt a formázási módot már számtalan helyen láttam. Igaz, nem egy bonyolult dolog, mégis eddig valahogy kimaradt. Most, hogy lassan itt a húsvét, gondoltam jópofa lenne valami mutatós, sós kalácsot tenni az asztalra, persze szigorúan csak a főpróba miatt. :D Ááá! Csak viccelek! :D Persze, hogy egyébként is elkészült volna, hisz kelt tészta! :D Minden esetre a hagyományos fonott kalács mellett azt hiszem idén ilyet is sütök az ünnepre. Klassz lehet akár reggelire, sonkával, tojással, friss zöldségekkel, vagy uzsonnára egy bögre teával. :) Mivel a pesztó -teljesen véletlenül, mert nem is figyeltük, mikor levettük a polcról- medvehagymás, így ez a kalács még egy kicsit szezonálisra is sikeredett. Igaz, a friss levelek itt is cseperednek már a kertben, de még olyan kicsik, hogy ha leszedem az összeset, akkor sem lett volna elég a kalácsra. :) Így ők most élvezik a napsütést és a jó időt.














Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
20 dkg natúr krémsajt
2 dl langyos tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
2-3 ek. olívaolaj


A kenéshez:
6-7 tk. pesztó

A tetejére:
1 tojássárgája
szezámmag 


  1. Az élesztőt a tejben egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük és kézzel ruganyos tésztává gyúrjuk. Olajjal lekenve, letakarva, langyos helyen ~1 órát kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy nagy tepsit lefedünk sütőpapírral.
  3. A tésztát lisztezett deszkán ~25x30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük pesztóval, majd hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A tekercset átemeljük a tepsire és koszorút formálunk belőle. A tésztát éles késsel ~2 cm távolságonként bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen. Az így kapott "csigákat" egyenként kissé elforgatva egymásra fektetjük, így megkapjuk a jellegzetes virágformát.
  4. A kalács tetejét lekenjük tojássárgájával, meghintjük szezámmaggal. Előmelegített sütőben ~20-25 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Rácsra téve langyosra hűtjük, ezután szeleteljük.


















A hátteret a Fotókellék biztosította.
 

8 megjegyzés:

  1. Egyszerűen nagyszerű ! Ez virág(kalács)nyelven azt jelenti,igen szívesen látnám ezt a szépséget a húsvéti asztalunkon. <3 :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszönöm! Rendben, akkor majd nyuszi elfuvarozza! :)

      Törlés
  2. Hát ez a kalács valami gyönyörűség! ♥ Ne tudd, milyen rég készülök én is ilyet sütni! :D De egyelőre csak a szememet legeltetem... már percek óta, mert nehéz betelni a látvánnyal. Hát még kaphatnék is kóstolót... ;) :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm! ♥ Már indítom is a küldeményt! :)
      Ha pedig te is sütsz majd ilyet, akkor még cserélhetünk is. :D

      Törlés
    2. Köszi, ideért és nagyon finom volt. :) Oké, benne vagyok a majdani cserében. ;)

      Törlés
    3. Ó! Ennek nagyon örülök! A cserének még inkább! ;)

      Törlés
  3. Nagyon szépet sütöttél (már megint)! Azért adjatok a Nyuszinak is, ne hiába leskelődjön :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Ó, feltétlenül! :D Mindenkinek jut kóstoló! ;)

      Törlés