Oldalak

2016. július 23.

Sajtos tészta









:D ...hát ez van... Ennél jobb elnevezést nem lehet kitalálni erre az ételre, ha egyszer tényleg sajtos tészta. :D Jó, azért némiképp bonyolultabb a menzás/koleszos sajtos tésztánál, ami gyakorlatilag főtt tészta és reszelt sajt. Néha turbózva némi tejföllel. ...hovatovább, ha a kollégiumban még sütő is akadt, ami működik, még össze is lehetett sütni. :D Én amúgy nagyon szeretem azt is. Ha ebédnél kimarad egy kis főtt tészta és senki nem pályázik rá, én bizony összekeverem egy kis fokhagymás tejföllel, reszelek rá egy kazal sajtot, irány be a sütőbe és tádámm, kész a vacsora. Kivéve, ha kakaóval eszem. ...mármint a sima tésztát, nem a sajtosat. :D Mert tök jó gyereknek lenni. Mondjuk a kakaós tészta után úgy is nézek ki. :D De visszakanyarodva a recepthez... Már nagyon rég terveztem, hogy kipróbálom azt a bizonyos "sajtos tésztát", mert roppant szimpatikus volt. Szóval ez itt egy formabontó "mac and cheese". :D









Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg száraz tészta
3 ek. vaj
3 dkg sima liszt
2 dl tejszín
4 dl tej
1 ek. mustár
35 dkg reszelt sajt
1 tojás

szerecsendió
25 dkg kockázott bacon szalonna
1 kis csokor metélőhagyma


  1. A tésztát sóval ízesített vízben kifőzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. A bacont egy serpenyőben lepirítjuk, kiszedjük, melegen tartjuk. 
  2. A sajtmártáshoz a lisztet felhevített vajon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, tejet, csomómentesre keverjük és felfőzzük. Mustárral és szerecsendióval ízesítjük. 
  3. A tojást kis tálkában elhabarjuk, fokozatosan, egy kevés mártást adunk hozzá, közben folyamatosan keverjük. Vigyázzunk, nehogy a tojás kicsapódjon, majd a forró mártáshoz adjuk és elvegyítjük. 
  4. Belekeverjük a reszelt sajtot és közepes lángon addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad és a mártás selymes lesz. Ha szükséges sóval ízesítjük. 
  5. A tésztát a sajtmártásba forgatjuk, majd az ételt azonnal tálaljuk. A tetejére pirított bacont és finomra vágott metélőhagymát szórunk.














A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)

2 megjegyzés:

  1. A sajtos tésztánál nincs is jobb, maximum a sajtos-tejfölös tészta! :D Alap kaja gyerekkorom óta, amikor szinte csak ezt voltam hajlandó megenni. Úgyhogy a te sajtos tésztád is tuti nyerő lenne. De a kakaós tészta az más tészta, azt nem ismerem, és el sem tudom képzelni. :D Én sajtosat kérek inkább. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Kakaósból most nem is kapnál, mert nem maradt üres tészta. :D
      De ebből a sajtosból nagyon szívesen küldök, mert oltári adag lett! ;) ...és tekintve, hogy igen hasonlít a gyerekkori kedvencedre, ezért tripla adag indul!

      Törlés