2016. március 30.

Fűszeres almaraguval töltött kalács










Kissé megfáradt húsvéti kalácsból egyszerű desszertet készíthetünk. :) ...és gyors desszertet, mert mindennel együtt, nagyjából húsz perc alatt megvan. :) A kalács kívül ropogós, belül puha, a töltelék pedig kedvünk szerint variálható. A lényeg, hogy ne legyen túl lédús a gyümölcs, amiből készítjük, mert elázhat a tészta. Persze a töltelék "sűrűségét" némi plusz étkezési keményítővel könnyedén szabályozhatjuk. Reggelire, uzsonnára, vagy egy tartalmas leves után akár második fogásként is nagyszerű lehet. :)










Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet kalács
2 kis savanykás alma
2 ek. cukor
1/2 kk. fahéj
1 kk. szárított, reszelt narancshéj
5 ek. víz
1 tk. étkezési keményítő
1/2 ek. vaj + egy kevés a kenéshez

A tálaláshoz:
porcukor


  1. A megtisztított alma húsát apró kockákra vágjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rátesszük az almát, cukrot, fűszerezzük és fedő alatt puhára pároljuk. Az étkezési keményítőt kikeverjük vízzel és besűrítjük vele az almaragut. 
  2. A kalácsszeletek egyik oldalát vékonyan megvajazzuk és két szeletet, vajas oldalával felfelé az előmelegített szendvicssütő lapjára helyezzük. 
  3. Rákanalazzuk az almás tölteléket, majd befedjük újabb két szelet kaláccsal. A sütőt lezárjuk és az így előkészített desszertet aranybarnára sütjük. 
  4. Még melegen, porcukorral hintve tálaljuk.














Az étel a Russell Hobbs szendvicssütőjében készült.

A hátteret a Fotókellék biztosította.

A receptet a Kifőztük áprilisi számában is megtaláljátok. :)
 

2016. március 27.

Húsvéti reggeli















Idén is a hagyományos finomságok kerültek a húsvéti asztalra. :) Füstölt sonka, sonkalében főtt tojás, házi torma és persze az örök kedvenc, a kalács.

A hátterekért köszönet a Fotókelléknek. :)

2016. március 26.

Tavasz















"Minden tavasznak van egy kitüntetett napja, ami minden más tavaszi napnál fényesebb. Mikor a napsugár még csiklandóbban játszik a tarkón, mikor a szellők még huncutabbul fütyülnek, mikor a kikelet ritmusára még veszélyesebben ver a szív, mint más tavaszi reggeleken. Naptárakban sajnos nincs jelölve ez a kacér és szédítő ünnep, ezzel a páratlan reggellel csakis a lélek számol."
Cserna-Szabó András






























Virágzik a vérszilva a szüleim kertjében. :) 

Vaníliás kalács












Igen, megint kalács... Mentségemre legyen mondva, hétvégén húsvét. ;) Ha a sonka mellé már készült kalács, azért ezt a variációt is bátran megsüthetjük, mert uzsonnára egy bögre kakaóval és egy kevés porcukorral nagyon klassz tud lenni. :D ...esetleg némi lekvárral egy csésze tea mellé. A formázást tekintve nem bonyolítottam túl a dolgot, de néha kell ilyen is. No nem, mintha a fonott kalács olyan bonyolult lenne. :D A lényeg az, hogy az íze mindegyiknek ugyanolyan. ;)












Hozzávalók egy ~29x16x9 cm-es sütőtálhoz:
50 dkg sima liszt
2,5 dkg friss élesztő
3,5 dl langyos tej
1/2 vaníliarúd kikapart magja
2 ek. cukor
4 ek. olaj
1 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
csipet só


  1. Az élesztőt egy kanál cukorral és liszttel a tejben felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük és az élesztővel együtt ruganyos tésztává dagasztjuk. Lekenjük olajjal, majd letakarva, langyos helyen 1 órát kelesztjük. 
  2. A sütőt a sütőtállal együtt előmelegítjük 185°C-ra. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel ~30 cm átmérőjű kerek formára lapítjuk. Feltekerjük, majd veknivé formázzuk. 
  4. Óvatosan forró sütőtálba tesszük, a tetejét lekenjük tojássárgájával és ~50 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) 
  5. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük, ezután szeleteljük.




















A receptet a Kifőztük márciusi számában is megtaláljátok. :)

A háttérért köszönet a Fotókelléknek.
 

2016. március 24.

Vaníliatorta












Nálunk bármi jöhet, ami vaníliás. Pláne, ha az történetesen torta. :D A legutóbbi csokoládés süti után megállapítottuk, hogy legközelebb jó lenne valami, ami nem csokis. Így hát nem sokat gondolkodtam azon, hogy milyen ízű legyen. A krém mennyisége miatt egy kicsit tömény lett -mondjuk úgy, hogy piskóta inkább csak mutatóban van a tortában-, de úgy voltam vele, ha már ennyi, én bizony felhasználom az összeset. :D Mert hát lehet a tortából vékony szeletet is vágni... azután még egyet, és még egyet. ;)












Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű sütőformához:
A tésztához:
4 tojás
5 ek. liszt
4 ek. cukor
1/2 vaníliarúd kikapart magja
1/2 kk. sütőpor
csipet só

A krémhez:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
2 tojás
5 dl tejszín
2 ek. liszt
1 ek. étkezési keményítő
1/2 vaníliarúd kikapart magja

A díszítéshez:
cukorgyöngy


  1. A tésztához a tojások sárgáját két evőkanál cukorral felhabosítjuk. Hozzáadjuk a vaníliát, a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd összedolgozzuk. 
  2. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába forgatjuk. A masszát vajazott, lisztezett formába öntjük, elegyengetjük és 180°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. A formából kivéve, rácsra téve kihűtjük. 
  3. A krémhez egy fazékban a tojásokat elhabarjuk. Hozzáadjuk a vaníliát, lisztet, étkezési keményítőt és kevés tejszínnel csomómentesre keverjük. Felengedjük a maradék tejszínnel és kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről és néha átkeverve teljesen kihűtjük. 
  4. A vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd adagonként hozzáadjuk a főzött krémet és simára keverjük. 
  5. A tortalapot kétfelé vágjuk. Megtöltjük a krém felével, majd a maradék krémmel bevonjuk a tortát. Hűtőben néhány órát -vagy egy éjszakát- pihentetjük. Tálalás előtt cukorgyönggyel díszítjük.




















A receptet a Kifőztük márciusi számában is megtaláljátok. :)

A háttérért köszönet a Fotókelléknek. :)

2016. március 23.

Narancsos nyuszikalács















Nagyon rég kinéztem már magamnak ezeket a tapsifüleseket. :) Annyira jópofák, ahogy ott csücsülnek, háttal az embernek és csak a két nagy fülük, meg a farkincájuk látszik. :D Most, hogy nemsokára itt a húsvét, úgy gondoltam, időszerű volna egy főpróbát tartani. Persze bármikor készíthetünk ilyen kalácsot, hisz egy finom kelt tészta mindig kelendő. :) A narancstól egészen finom, gyümölcsös. Ha útravalónak készítjük, lehet, hogy a mázat érdemes lehagyni róla, mert a szállítástól lepereghet. Bár erre nálunk nem sok esélye volt, igaz, nem is vittük őket messzire, csak a tányérig. :D








 










Hozzávalók 12 tapsifüleshez:
A tésztához:
60 dkg sima liszt
1,2 dl langyos víz
1,2 dl frissen préselt narancslé
1,2 dl tejföl
0,6 dl langyos tej
1 tojás
1 narancs reszelt héja
7 dkg cukor
3 dkg élesztő
3 ek. olívaolaj + a gyúráshoz egy kevés


A mázhoz:
10 dkg porcukor
frissen préselt narancslé

  1. Az élesztőt a tej és víz keverékében egy kevés cukorral és liszttel felfuttatjuk. A hozzávalókat tálba tesszük, majd kézzel összeállítjuk a tésztát. Olajozott felületen alaposan átgyúrjuk, majd ~15 percig letakarva pihentetjük. Ezután -ismét 5-6 percig gyúrva- jól kidolgozzuk a tésztát, míg sima és ruganyos nem lesz. Olajozott tálba téve, fóliával letakarva ~1 órát kelesztjük.
  2. A tésztát olajozott felületen 13 részre osztjuk. Egy kivételével ~30 cm hosszúra sodorjuk őket, majd félbe hajtjuk, megsodorjuk, így kialakítva a nyuszik testét. Egymás mellé egy nagy, sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket. Az utolsó tésztarészből 12 kis gömböt formálunk, ezek lesznek a nyuszik farkincái. A megformált nyulakat letakarjuk és egy órát kelesztjük langyos, huzatmentes helyen.
  3. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  4. A kalácsot előmelegített sütőben ~20 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
  5. A porcukrot kikavarjuk néhány evőkanálnyi narancslével, majd ezzel a mázzal kenjük át, a már kihűlt nyuszikalácsokat.




















Ihletadó recept itt


A hátterekért köszönet a Fotókelléknek. :)