Oldalak

2017. december 23.

Vianočka - Szlovák karácsonyi kalács









Karácsonykor kalács is kerül az ünnepi asztalra. Ezúttal a családi fonott kalács mellett egy finom, fűszeres-diós változat is készült. :) A tésztája egészen más, mint azoknak a kalácsoknak, amiket eddig sütöttem. Kicsit sűrűbb, de mégis puha és könnyű. A dió, a rum és a szerecsendió klasszul kiegészítik és kiemelik egymás ízét. Azt hiszem, hogy ezután ez az ünnepi felvidéki finomság is sűrűn készül majd nálunk. :) 










Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
10 dkg rétesliszt
4 dkg élesztő
2,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
1/2 tk. só
1 citrom reszelt héja
3 tojássárgája
15 dkg olvasztott vaj
1 ek. rum
6 dkg mazsola
6 dkg durvára vágott dió
1 csipet szerecsendió

Továbbá:
1 tojás
1 ek. tej

A tálaláshoz:
porcukor


  1. Az élesztőt a tejben 1 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel felfuttatjuk. 
  2. A tészta hozzávalóit tálba tesszük és az élesztőt hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük. 
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. Ezeket rudakká nyújtjuk. 
  4. 4 rúdból négyes fonást készítünk és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 3 rúdból hármas fonást készítünk és a négyes fonás tetejére helyezzük. A maradék két rudat egy kicsit hosszabbra nyújtjuk, ezekből csavart mintát készítünk és a kalács tetejére tesszük. A végeit a kalács alá igazítjuk. 
  5. 15 percet pihentetjük, ezután lekenjük a tojás és tej keverékével. Néhány helyen bambuszpálcával megtűzzük a kalácsot, hogy a rétegek sütés közben biztosan egymáson maradjanak. 
  6. 185°C-ra előmelegített sütőben ~40 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük (a pálcákat eltávolítjuk), porcukorral hintve tálaljuk.














A receptet a Kifőztük decemberi számában is megtaláljátok. :)
 

2 megjegyzés:

  1. Ez a kalács nagyon szép, akárcsak a róla készült képek. :) Igazán ünnepi kívül és belül is. Szívesen megkóstolnám, mert mindent szeretek, amit beletettél. :) Küldesz belőle holnap reggelire?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy! Köszönöm szépen! ♥
      A küldemény időzítve, reggelire ott fog kopogni az ablakban. :)

      Törlés