Oldalak

2018. február 28.

Boldog születésnapot Kisfiam ♥









Csemete ma négy éves. ♥ Leírhatatlanul gyorsan repül az idő. Hisz most volt, hogy járni tanult és beszélni. A tipegésből azóta nyargalászás lett, a rövidke szavakból pedig olyan körmondatok, hogy engem is simán lepipál, pedig az nem semmi. :D Az óvodás nagyfiú... Még vannak poros emlékeim abból az időből, mikor én voltam ekkora forma, így aztán emiatt is roppant izgalmas, hogy mivel telnek a napok az oviban. Persze ezt nem is olyan egyszerű kipuhatolni. :) Bár arra én is emlékszem, hogy olyan sok minden történik egy nap, hogy nem is olyan könnyű mindent észben tartani. ...és persze még ott van a titok-faktor. :D Amit képtelenség kijátszani, bármilyen furmányosan teszi is fel az ember lánya a kérdéseit. "Mi volt az ebéd? " "Az titok, nem árulhatom el, mert akkor idő előtt kipattan!" "Volt benne borsó? ...és krumpli? ...és hús?" "De Anyu! Mondom, hogy titok!" :D Tudom én, hogy az ekkora Csemeték egyébként is roppant titokzatosak, titkolózóak és titoktartóak tudnak lenni. A titok léte -a tudójának- igen szórakoztató és izgalmas, legyen az bármilyen picike is. Ezt onnan is tudjuk, hogy mostanában Janikovszky Éva - Égigérő fű című történetét olvasom Csemetének esténként. Ebben a történetben pedig nagyon klassz titkokat eszelnek ki. Van, amit fel kell fedni, a megfelelő időben és van, ami kipattan magától. :D Így hát Csemetének is vannak titkai, amiket nem árulhat el, mert idő előtt kipattannának. Én pedig ezt tiszteletben tartom, mert a titok valóban nagyon izgalmas dolog. :) Persze azért nem minden titok, ami az óvodában történik és van, hogy csak úgy elkezd mesélni magától. Kivel játszott, hogy hogy építették a várost a kis barátjával az óvónéninek és hogyan védték meg, hogy ne rombolódjon le. :D Ovi után, délutánonként rengeteget játszunk. Az építőzés azóta is nagy kedvenc. Sorra épülnek a kamionok, markolók, vonatok, kombájnok és autószállító trélerek. S közben mindig mondja, hogy ki hova megy, mit csinál. A furcsa házak, amiknek a fiúk a mesterei. :) Olykor társasjátékozunk a közösen rajzolt játékkal. Bújócskázunk, ami a végén mindig hatalmas kacagással végződik, mert a fiúk mindig együtt bújnak el és csuda jó helyeket találnak maguknak. Táncolunk Halász Judit dalokra és rengeteget rajzolunk. Autókat, traktorokat, kukásautókat, kamionokat, markolókat, munkagépeket és minden olyasmit, aminek kereke van és mindenféle érdekes dolgot csinál. ...és néha fogócskázunk, főleg az esti fürdetés előtt, ha Prücsöknek nem akarózik a kádba ülni. :D De azért előbb-utóbb eljutunk a lefekvésig, jöhetnek a "jószikát" puszik és a meseolvasás. Így egy-egy nap mégiscsak rengeteg minden történik és nem is repülnek olyan gyorsan. ♥










Csokoládétorta "Építés alatt" :D



Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
45 dkg porcukor
18 ek. hideg víz
25 dkg sima liszt
5 dkg holland kakaópor
15 dkg darált dió
1 1/2 csomag sütőpor (18g)
1 csipet só
zsír és liszt a formákhoz

A krémhez:
22 dkg vaj
22 dkg porcukor
7-8 ek. holland kakaópor
1 púpozott ek. étkezési keményítő
3 ek. sima liszt
7,5 dl tej

A díszítéshez:
10 dkg tejcsokoládé apró darabokra vágva
5 dkg csokoládédrazsé (barna m&m's)
~5 dkg KitKat vagy kakaós nápolyi apró darabokra vágva

Továbbá:
kis munkagépek (előzőleg alaposan megcsutakolva és megszárítva) :)


  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral és a vízzel. 
  2. Hozzáadjuk a darált diót és a kakaóporral, sütőporral és sóval elkevert lisztet. Sima tésztává dolgozzuk. Óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot.
  3. A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Kizsírozunk és kilisztezünk egy 22 cm és egy 16 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A tésztát 2/3 : 1/3 arányban elosztjuk a két formában. Kissé megütögetjük, hogy a nagy buborékok távozzanak és előmelegített sütőben ~40-45 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a tészta teteje, csúsztassunk fölé egy nagy tepsit. Tűpróbával ellenőrizzük, lehet, hogy a kisebb formában pár perccel hamarabb kész lesz a tészta.
  4. A kész tortaalapokat rácsra téve kihűtjük.
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A lisztet és étkezési keményítőt kis fazékban kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon, folyamatos keverés mellett puding sűrűségűre főzzük. A tűzről levéve tetejére fóliát simítunk, vagy porcukrot hintünk, hogy ne bőrösödjön. Kihűtjük.
  6. A vajat a porcukorral és kakaóporral simára keverjük. Ha a főzött krém teljesen kihűlt, apránként beledolgozzuk -érdemes robotgéppel- a vajas krémet. 
  7. A kihűlt tortaalapok tetejét egyenesre igazítjuk -a leeső részt félretesszük a díszítéshez-, majd mindkettőt 3-3 lapra vágjuk. Megtöltjük őket a krém nagyjából 2/3-ával.
  8. A nagyobb tortát a tálalótálra tesszük, bevonjuk a megmaradt krém egy részével, majd ráhelyezzük a kisebb tortát és ezt is bevonjuk.
  9. Az igazítás után megmaradt tésztarészeket késes aprítóban morzsásra daráljuk. Tetszés szerint elrendezzük a tortán a kis munkagépeket, majd a tésztamorzsával, a csokoládédarabokkal és drazséval feldíszítjük a tortát. 
  10. Egy éjszakát hűtőben pihentetjük, ezután jöhet az ünneplés. :)















A dekoráció ötlete a Pinterest-ről származik. Mikor elkezdtem ötletet gyűjteni fiús tortához, a második fotó, amin megakadt a szemem egy nagyon klassz díszítés volt. :) Így aztán nagyjából fél perc alatt eldőlt, hogy én biza Csemetének idén munkagépes tortát szeretnék készíteni. Miután beszereztem a gépeket, rájöttem, hogy ezek bizony egy szimpla tortán nem fognak elférni. Ezért is lett emeletes. ...és még így sem fért rá az összes. :D A tésztához és a krémhez újra a Nagymami tortája receptjét hívtam segítségül. A mennyiségeket megnöveltem és kávé helyett, most kakaó került a tésztába, mert Csemete kedvence azóta is a csokoládétorta. ♥

10 megjegyzés:

  1. "Anyika", ez a torta valami fantasztikus! ♥ Csak pörgetem-pörgetem a hangulatos képeket, és elveszek a részletekben. :) Oltári! :D Nagyon ügyes vagy! El tudom képzelni a Csemete huncut kis pofiját, amikor boldogan nevetett a torta láttán. ♥
    Csodás kaland lehet vele az élet, immáron 4 éve. :) Tényleg nagyon szalad az idő - még bennem is frissen élnek a születése körül folytatott beszélgetéseink. :)
    Itt is nagyon boldog szülinapot kívánok az én kedvenc Huncutomnak, és Isten éltessen Téged és a Párodat is a mai napon. ;)
    Ja, míg el nem felejtem: kaphatok egy vékony szeletkét ebből a klassz tortából? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D ♥ Köszönöm szépen! Izgultam nagyon, hogy milyen lesz. :)
      Bizony, tényleg szalad, de közben meg annyi minden történik, hogy igazából mégsem... Igaz, ami igaz, mintha tegnap lett volna, hogy megszületett.
      Köszönjük szépen mindannyian a jókívánságokat! ♥
      Vékony szeletkét sajnos nem tudok adni... Ebből a tortából csak szép nagy szeleteket lehet vágni. :D Máris indulnak!

      Törlés
    2. :D Köszi! ♥ Igazából vastag szeletben reménykedtem, csak nem akartam elenni az Ünnepelttől, azért szerénykedtem. :D Hmmm... az a csokikrém... :)

      Törlés
  2. Isten éltesse Csemetét, nagyon boldog szülinapot kívánok Neki! Emlékszem, már tavaly is el voltam ájulva a tortájától, de ez az idei valami fenomenális. Mind ötletileg, mind a kivitelezés. Nagyon egyedi, percekig fogva tartott a látvány. Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Nea! Nagyon szépen köszönjük a jókívánságot! Átadom! :) ♥
      Köszönöm! :) Bevallom én is hosszú percekig vigyorogva néztem, mikor kész lett. :D

      Törlés
  3. A tészta tényleg elég a két szinthez? Ha igen akkor megvan az alap receptem <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, tényleg elég. :) Igaz, a krém is sokat emel a magasságon. ;)

      Törlés
  4. Sziasztok!
    Agi, nagyon pazarul nez ki!
    Joool elkesve, de annal szivesebben: Boldog szulinapot utolag is.
    Szeretettel: Ildiko vagy ILDIKONL, Utrechtbol

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia kedves Ildikó Utrechtből! :)
      Nagyon aranyos vagy! Köszönjük szépen! ♥ Feltétlenül átadom a jókívánságod. :)
      Örömteli új évet kívánok!
      Szeretettel: Ági

      Törlés