2013. március 15.

Csőben sült csirke gombával





Nagy kedvenc nálunk a sütőben sült csirke. Megunhatatlan... Elkészíteni sem egy nagy ördöngösség. Csak gyorsan beteszem a hozzávalókat a tepsibe lefedem és míg sül, közben ezer más dolgot csinálhatok. :) Legtöbbször combot és szárnyat sütök így. A végeredmény hihetetlenül puha és szaftos hús piros-ropogós gúnyában.

Hozzávalók 4 személyre:
4 komplett csirkecomb
12 közepes fej csiperke
4 közepes vöröshagyma
1 fej fokhagyma
3-4 ek. zsír

bors
1 dl víz

  1. A húst megtisztítjuk, hideg vízben leöblítjük és leszárítjuk.
  2. A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk. A fokhagymát gerezdjeire szedjük, de nem pucoljuk meg (így sütés közben egyben maradnak a gerezdek). A gombafejeket félbe vágjuk. A vöröshagymákat felnegyedeljük.
  3. A sütőt előmelegítjük 175°C-ra.
  4. Egy nagy tepsi alján elosztjuk a zsír kétharmadát.
  5. A combokat kettévágjuk, besózzuk, majd a tepsibe fektetjük. A maradék zsírt elosztjuk a húsok tetején.
  6. A hagymát, fokhagymát és gombát elosztjuk a combok között, hogy mindenhová jusson mindenből. Picit megsózzuk a hagymát és a gombát is.
  7. Az egészet meghintjük egy kevés őrölt borssal. A hús alá öntjük a vizet, majd a tepsit befedjük alufóliával. Jól lezárjuk, hogy a keletkező gőz bent maradjon.
  8. 2-2,5 óra sütés után levesszük az alufóliát. A hús már puha, mint a vaj és leomlik a csontról.
  9. A combokat meglocsoljuk egy kis szafttal, majd visszatesszük a tepsit a sütőbe. A hőmérsékletet 200°C-ra emeljük, majd 10-15 percig pirítjuk, míg a bőre piros és ropogós lesz.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése