2013. április 1.

Burgonyagombóc leves sonkával





Húsvétkor az ünnepi asztalról nekem nem hiányozhat a burgonyagombóc leves. Nagyon szeretjük, mégis ritkán készítek. Talán azért, mert év közben nemigen főzök sonkát. :) Bár ilyenkor kerül a fagyasztóba a sonkaléből egy-két adag -a burgonyagombócok mellé-, hogy legalább még egyszer asztalra kerüljön ez a leves; nehogy elfelejtsük jövő húsvétig, milyen az íze. :D




 

Hozzávalók 4 személyre:
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
1 kis fej vöröshagyma
3-4 szem kis burgonya
fél csokor petrezselyem
1 ek. zsír (a sonkalé tetejéről)
7 dl sonkalé
7 dl víz

bors
16 szem burgonyagombóc
1 vastag szelet sonka kockákra vágva

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát, petrezselyem gyökeret vékony karikákra szeljük, a hagymát és a krumplit kockákra vágjuk.
  2. Egy lábasban felolvasztjuk a zsírt, rátesszük a répát, hagymát és 4-5 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, borsozzuk, majd felengedjük a sonkalével és a víz felével.
  3. Fedő alatt puhára pároljuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a maradék vizet, a petrezselyemzöldet és felforraljuk a levest.
  4. Mikor gyöngyözve forr, belefőzzük a gombócokat. Akkor vannak készen, mikor szépen feljönnek a leves tetejére. Levesszük a levest a tűzről és beletesszük a kockákra vágott sonkát és már tálalhatjuk is.



2 megjegyzés:

  1. Szívesen megkóstolnám, mert még sosem ettem burgonyagombócot. Jól néz ki ez a levesed. Képzeld, én is tegnap főztem levest sonkaléből, csak az nem lett valami fantáziadús, koppincsoltam ui. saját magamtól. :D

    VálaszTörlés
  2. De jó! Egy rugóra jár az agyunk! :) Biztos finom lett. Gyakran a egyszerűbb ételek jobban ízlenek. Szerintem Te is szeretnéd ezeket a gombócokat. :)

    VálaszTörlés