Oldalak

2013. május 6.

"Fő az egészség!" - Csőben sült zöldségek

Nagy örömmel olvastam Macskanyelv és Gold -a Sünis kanál blog két gasztromanója- kedves üzenetét, melyben felkértek, hogy csatlakozzak a "Fő az egészség!" mozgalomhoz. Ezúton is köszönöm, hogy átadták a stafétát és ily módon én is hírvivője lehetek a kezdeményezésnek! :)
A mozgalmat Select food hívta életre még 2011-ben -hogy hogyan kezdőtött, arról itt olvashatsz-, s most Macskanyelvék segítségével újra indult!


Úgy gondolom sokan vagyunk, akik próbálnak egészségesen (egészségesebben) főzni és enni. Tényleg nem kell hozzá sok dolog... Próbáljuk ki, hogy lecserélünk néhány alapanyagot egészséges hozzávalóra. Használjunk egy kicsivel kevesebb cukrot, esetleg váltsuk ki természetes cukorpótlóval; süssünk kevesebb olajban/zsírban vagy minimális zsiradékkal. Próbáljunk ki új elkészítési módokat. 
Én is folyton kísérletezek. :) Jó érzés azzal a tudattal leülni falatozni, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért!

Természetesen semmi nem kötelező, de aki egyetért a mozgalommal és azzal, amit képvisel, kérjük adja tovább a stafétát. :)

A szabályok:
  1. Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt blogodra, vagy honlapodra -a mozgalom logójával együtt- amit egészséges, vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.
  2. Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.
  3. A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.
  4. A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben, vagy e-mailben.
Őket szeretném felkérni:

A következő recept egy roppant egyszerű, de annál finomabb zöldséges fogás, ami a friss házi tésztát igazi mediterrán lakomává varázsolja. :D

Csőben sült zöldségek 



Hozzávalók 2 személyre:
2 kis cukkini
2 fej lilahagyma
25 dkg koktélparadicsom
1 fej fokhagyma
bazsalikom (friss, vagy szárított)
3 ek. olívaolaj
bors
  1. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
  2. A zöldségeket tisztítsuk/mossuk meg.
  3. A lilahagymát vágjuk cikkekre. A cukkinit vágjuk kisebb darabokra (kockákra, karikára, cikkekre... bármilyen formára, ami csak tetszik:))
  4. A fokhagymát szedjük gerezdjeire, de ne pucoljuk meg.
  5. Egy tűzálló tálba tesszük a cukkinit, lilahagymát, fokhagymát, majd fűszerezzük sóval, borssal. Ráöntjük az olívaolajat és jó alaposan összeforgatjuk, hogy a fűszerek és az olaj mindenhol érjék a zöldségeket. Ha szárított bazsalikomot használunk, azt is most adjuk a zöldségekhez.
  6. Betesszük a sütőbe 15 percre.
  7. Hozzáadjuk a paradicsomot, kicsit átkeverjük, majd újabb 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
  8. Ha elkészült, a fokhagymagerezdeket nyomkodjuk ki a héjukból, majd villával törjük pépesre a húsukat és keverjük el. Ha friss bazsalikomot használunk, akkor azt most adjuk az ételhez, hogy ne veszítsen az aromájából.
  9. Főtt tésztára halmozva tálaljuk.
A házi durumtészta receptjét itt találjátok. :) 




 

6 megjegyzés:

  1. Szuper!!! :) Köszi, hogy továbbviszed a kezdeményezést! Tudtam, hogy benned nem kell csalódnunk! :D A reci láttán pedig még az én számban is összefutott a nyál, még ha nem is vagyok zöldségkedvelő.

    VálaszTörlés
  2. :D De nem ám! Én köszönöm, hogy rám gondoltatok! Tényleg nagyon jó dolognak tartom, mert ha "csak" egy ember kipróbálja a receptet már megérte! ;)

    VálaszTörlés
  3. Ági, köszönöm szépen :) a következő bejegyzések egyikével tovább ajánlom :)
    Szép holnapot! (ma már késő van, biztos nem olvasol)

    VálaszTörlés
  4. Szia Mági! Ó... de örülök, tudtam én, hogy jó helyre kerül a felkérés! :D Köszönöm és vidám napot Neked!

    VálaszTörlés
  5. Szia Ági, ezúton is köszönöm a felkérést, ma tovább is vittem :)

    VálaszTörlés
  6. Szia Eszter! Nagyon örülök, hogy csatlakoztál! :)

    VálaszTörlés