2016. július 31.

Szalonnás-sajtos palacsinta









Néhanapján begurulunk hármacskán a városba egy kis polgári életet élni. Ilyenkor sétálunk a belvárosban, lemegyünk a rakpartra hajókat nézünk, közben eszünk egy fagyit, vagy, ha olyan kedvünk van, beülünk az egyik kedvenc helyünkre -illetve ki, ha szép az idő- és eszünk egy palacsintát. Eme elfoglaltságokat Csemete is igen kedveli. :) A minap közölte, hogy "Na, indulunk együtt a vá(r)osba, megyünk, eszünk palacsintát!" És milyen palacsintát? "Sósat." Hát ennyi. Úgyhogy mentünk, és ettünk egy palacsintát. :D
Itthon megpróbáltam valami hasonlót készíteni. Igaz, sonka helyett húsos szalonnával, és persze némi hagymával, egy kicsit több sajttal és szerecsendióval. Határozottan jóféle lett, úgyhogy biztos lesz máskor is. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
8 frissen sült palacsinta (melegen tartva)

A töltelékhez:
1 kis fej vöröshagyma
10 dkg kockázott bacon
2 ek. sima liszt
2,5-3 dl tej
5 dkg reszelt sajt
2 ek. tejföl

bors
szerecsendió
1 ek. vaj

Továbbá:
reszelt sajt a tálaláshoz


  1. A bacont serpenyőben elkezdjük pirítani. Néhány perc múlva hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és közepes lángon együtt készre sütjük. Levesszük a tűzről, melegen tartjuk. (ha túl sok zsír lesz alatta, akkor leszedünk belőle)
  2. A vajat kis lábasban felolvasztjuk. Ráhintjük a lisztet, átpirítjuk, majd felengedjük a tejjel és csomómentes, sűrű mártássá főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval. Belekeverjük a sajtot, tejfölt és a pirított hagymás szalonnát.
  3. A palacsintákat egyenként megtöltjük, tetszés szerint feltekerjük vagy hajtogatjuk. Reszelt sajttal megszórva, forrón tálaljuk.











Tipp: Az étel előre is elkészíthető. Ekkor a palacsintákat hidegen töltjük, tűzálló edénybe sorakoztatjuk, hűtőben tartjuk. Fogyasztás előtt a palacsinták tetejét lekenhetjük tejföllel, reszelt sajtot szórunk rá és forró sütőben átsütjük.

A málnás limonádéhoz a kandiscukor pálcát a Candyfour biztosította. :) 

2016. július 28.

Mézes fetával töltött rétesbatyu









Izgalmas fogás, ami lehet előétel, egy tartalmas leves után második fogás, desszert, vagy akár sajtfogásként is megállja a helyét az étkezés lezárásaként. A feta és a méz nagyon jó párost alkot. A kakukkfű kiemeli az ízeket, a ropogós tészta pedig nagyon klassz a krémes töltelékkel. :)









Hozzávalók 6 db-hoz:
A tésztához:
25 dkg rétesliszt
1 tojássárgája
2 ek. olívaolaj
kb. 1,5 dl langyos víz
1 tk. ecet (10%-os)

A töltelékhez:
25 dkg feta sajt
3 tk. méz
3 kis ág kakukkfű
2 ek. olívaolaj

Továbbá:
3 kis ág kakukkfű
méz
pirított szezámmag


  1. A tésztához a vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A lisztet tálba mérjük. 
  2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, olívaolajat és apránként annyi vizet, amennyivel puha, ruganyos tésztát dagasztunk. 6 egyforma cipóvá formázzuk és olajjal lekenve, fólia alatt ~20 percet pihentetjük. 
  3. A töltelékhez a fetát kikeverjük mézzel, olívaolajjal és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. 
  4. A tésztacipókat kézzel, egyenként ~10x40 cm-es téglalappá húzzuk. A tésztát megszórjuk kakukkfűvel, egyik végébe egy kanálnyi tölteléket teszünk, majd háromszög formára felhajtogatjuk. 
  5. Sütőpapírral fedett tepsire rakjuk a batyukat, tetejüket lekenjük kevés olajjal, majd 200°C-ra előmelegített sütőben ~20 perc alatt készre sütjük. 
  6. Tálaláskor mézet csorgatunk a tetejére és szezámmaggal hintjük. 














A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)
 

2016. július 25.

"Nyár. Kert. Csönd. Dél."





Szabó Lőrinc - Nyár

Nyár. Kert. Csönd. Dél.
Ég. Föld. Fák. Szél.
Méh döng. Gyík vár.
Pók ring. Légy száll.
Jó itt. Nincs más
csak a kis ház.
Kint csönd és fény.
Bent te meg én. 





2016. július 23.

Sajtos tészta









:D ...hát ez van... Ennél jobb elnevezést nem lehet kitalálni erre az ételre, ha egyszer tényleg sajtos tészta. :D Jó, azért némiképp bonyolultabb a menzás/koleszos sajtos tésztánál, ami gyakorlatilag főtt tészta és reszelt sajt. Néha turbózva némi tejföllel. ...hovatovább, ha a kollégiumban még sütő is akadt, ami működik, még össze is lehetett sütni. :D Én amúgy nagyon szeretem azt is. Ha ebédnél kimarad egy kis főtt tészta és senki nem pályázik rá, én bizony összekeverem egy kis fokhagymás tejföllel, reszelek rá egy kazal sajtot, irány be a sütőbe és tádámm, kész a vacsora. Kivéve, ha kakaóval eszem. ...mármint a sima tésztát, nem a sajtosat. :D Mert tök jó gyereknek lenni. Mondjuk a kakaós tészta után úgy is nézek ki. :D De visszakanyarodva a recepthez... Már nagyon rég terveztem, hogy kipróbálom azt a bizonyos "sajtos tésztát", mert roppant szimpatikus volt. Szóval ez itt egy formabontó "mac and cheese". :D









Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg csavart kagyló tészta
3 ek. vaj
3 dkg sima liszt
2 dl tejszín
4 dl tej
1 ek. mustár
35 dkg reszelt sajt
1 tojás

szerecsendió
25 dkg kockázott bacon szalonna
1 kis csokor metélőhagyma


  1. A tésztát sóval ízesített vízben kifőzzük, leszűrjük, melegen tartjuk. A bacont egy serpenyőben lepirítjuk, kiszedjük, melegen tartjuk. 
  2. A sajtmártáshoz a lisztet felhevített vajon átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt, tejet, csomómentesre keverjük és felfőzzük. Mustárral és szerecsendióval ízesítjük. 
  3. A tojást kis tálkában elhabarjuk, fokozatosan, egy kevés mártást adunk hozzá, közben folyamatosan keverjük. Vigyázzunk, nehogy a tojás kicsapódjon, majd a forró mártáshoz adjuk és elvegyítjük. 
  4. Belekeverjük a reszelt sajtot és közepes lángon addig főzzük, míg a sajt teljesen elolvad és a mártás selymes lesz. Ha szükséges sóval ízesítjük. 
  5. A tésztát a sajtmártásba forgatjuk, majd az ételt azonnal tálaljuk. A tetejére pirított bacont és finomra vágott metélőhagymát szórunk.














A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)

2016. július 20.

Csirke souvlaki









Avagy a görög fűszeres csirkenyárs. :) Nincs benne semmi ördöngösség, mégis a maga egyszerűségével egész különleges. Pedig tényleg alig kell hozzá pár hozzávaló. Alighanem ez az étel akkor lesz kerek egész, ha -hagyományosan- lepénykenyérrel és tzatzikivel együtt tálaljuk, némi friss mentával megbolondítva. :) A fűszerek illata napfényt csalogat a konyhába, az ízekről már nem is beszélve. ;)









Hozzávalók 3 személyre:
1 nagy csirkemell
1 ek. krétai fűszerkeverék
3 ek. olívaolaj
2 ek. citromlé

bors

A tálaláshoz:
6 frissen sült lepénykenyér
tzatziki
friss menta

  1. A csirkemellet megtisztítjuk és ~2x2 cm-es kockákra vágjuk. 
  2. Egy tálban elkeverjük a pác hozzávalóit, majd beletesszük a húst és alaposan összeforgatjuk. Lefedjük és legalább 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 
  3. A pácolt húsból nyársakat készítünk és grillserpenyőben, vagy szabad tűzön készre sütjük. 
  4. Tálaláskor finomra vágott friss mentával megszórjuk, tzatzikit és lepénykenyeret kínálunk mellé.















Tipp: A bambuszból készült nyársakat használat előtt áztassuk vízbe, hogy sütéskor ne égjenek meg.

A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :) 

2016. július 12.

Avgolemono












Egy roppant egyszerű, és nagyon finom nyári leves Görögországból. :) Igazán frissítő a citrom ízével, laktató, ám mégsem nehéz. ...és ezzel mindent el is mondtam róla. :D Azt hiszem nálam nagy kedvenc lesz, biztos, hogy sokszor készül még. 









Hozzávalók 4 személyre:
1 l csirkehúsleves
40 dkg főtt csirkemell felkockázva
3 dl főtt rizs
3 tojás
1 nagy citrom leve

továbbá:
finomra vágott metélőhagyma
citromszeletek


  1. A húslevest felforrósítjuk, a csirkehúst és a rizst melegen tartjuk. 
  2. Egy tálban elhabarjuk a tojásokat a citromlével, majd folyamatos keverés mellett, apránként forró levest adunk hozzá. Egyszerre csak keveset, nehogy a tojás kicsapódjon. Ha már kellően felmelegedett a citromos keverék, a forró leveshez csorgatjuk. 
  3. Állandó keverés mellett közepes lángon addig melegítjük a levest, míg szépen besűrűsödik. Ha kell sózzuk. 
  4. Tálaláskor a tányérokba rizst és húst adagolunk, majd rászedjük a forró levest. Metélőhagymával és citromszeletekkel díszítjük.












A receptet a Kifőztük júliusi számában is megtaláljátok. :)
 

2016. július 9.

Pollo casalingo al vino bianco - Fehérboros csirke












Már nagyon rég kinéztem magamnak ezt a fogást Antonio Carluccio és Gennaro Contaldo A két falánk olasz című szakácskönyvéből. Bevallom, nagyon ritkán teszek az ételbe alkoholt. Inni meg még kevésbé iszom, de ha igen, akkor egy jó bort. A Balaton-felvidékről. :) Az ételekhez pedig épp úgy jó bor kell, mint egy jó beszélgetéshez. Attól kikerekednek az ízek és igazán különleges fogásokat készíthetünk. Mint amilyen ez is. :) Végtelenül egyszerű, mégis különleges.












Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg csirkecomb
6 dl fehérbor
3 evőkanál fehérborecet
2 kisebb vöröshagyma
2 sárgarépa
2 szál szárzeller
3 babérlevél
6-8 szem szegfűbors
4 dkg vaj
4 szelet citrom


  1. A vöröshagymát finomra szeljük, a sárgarépát, zellert durvára vágjuk. 
  2. Minden hozzávalót egy nagy öntöttvas sütőedénybe teszünk. Felforraljuk, majd fóliával lefedve -amire néhány lyukat szúrunk, hogy kevés gőz kiszökhessen- 175°C-os sütőbe tesszük és ~1,5 órát pároljuk, míg a hús puha lesz és a mártás besűrűsödik. 
  3. Félidőben a csirkedarabokat megfordítjuk. 
  4. Mikor a hús megpuhult, a fóliát levéve további 10-15 perc alatt készre sütjük az ételt.
  5. Frissen sült kenyeret kínálunk mellé.











A receptet a Kifőztük júniusi számában is megtaláljátok. :)